Грета Тунберг – светска икона борбе против климатских промена

Себе на Твитеру описује као „активисткињу у борби против климатских промена са Аспергеровим синдромом“, а магазин „Тајм“ прогласио ју је за најутицајнију тинејџерку 2018. године. Шведски парламент номиновао ју је за Нобелову награду за мир, а уколоко је добије, Грета Тунберг ће са својих 16 година бити најмлађа добитница. Иступила је као главни говорник своје генерације,а медији је називају „светском иконом борбе против климатских промена“. На своје говоре, широм Европе, стиже искључиво возом и на тај начин доприноси борби против климатских промена.

„Зашто бисмо учили за будућност које више нема?“

Прославила се тако што је охрабрила ученике да не иду у школу и да се придруже протестима који се боре за убрзање и покретање акције у вези са климатским променама. Овај покрет, под називом „Петак за будућност“, проширио се и захватио преко 100 земаља широм света, попут: Немачке, Белгије, Велике Британије, Француске, Аустралије, Јапана, Канаде, Сједињених Америчких Држава…

Грета Тунберг је у  августу прошле године организовала први протест испред шведског парламента. Од тада сваког петка не иде у школу, а ученици се прикључују „школским штрајковима“ петком у великом броју. За само неколико месеци постала је представница и икона глобалног омладинског покрета који старијим генерацијама јасно ставља до знања шта ко није урадио. Они промене желе одмах и зато петком преподне не иду у школу, изостајањем из школе изазивају додатну пажњу и указују на хитност овог проблема. На последњем протесту сакупило се преко милион и по младих широм света, под паролом „Зашто бисмо учили за будућност које уопште нема?“

Протести у Сиднеју

Истинска борба или пројекат?

Млада активисткиња потресла је светску политичку сцену и без устручавања говорила у британском парламенту, Светском економском форуму у Давосу, УН климатској конференцији и  парламенту Европске Уније. У њеним говорима честе су реченице попут: „Желим да паничите.“, „Наша кућа гори.“, „Мени не треба ваша нада.“. Такође редовно позива и светске лидере и политичаре да се више ангажују око заштите климе, тим поводом се сусрела са Терезом Меј и папом Фрањом.

Иако је многи подржавају, чему сведочи масовна подршка на друштвеним мрежама, постоје и они који су песимистични по питању њеног покрета. Многи су убеђени да је она само пројекат. Чест приговор је да млади људи, који у кратком року постану иконе неког покрета, неко политички инструментализује. Честе су и тврдње да њоме у најмању руку манипулишу њени родитељи, или политичари, еколошке организације, пр фирме… Они који не деле њен ентузијазам за борбу против климатских промена, неретко се и питају зашто протести морају да се одржавају баш за време наставе или зашто им се не прикључују млади који су завршили школе?

Dz8kfDEW0AAbZpB