Година опасног живљења

Жеље и наде људи на крају 2014. године да ће следећа донети срећу у Србији, мир у Сирији и стабилност у свету остале су, најблаже речено, неиспуњене. Ратови на Блиском истоку трају несмањеном жестином, проширили су се на Африку, ударили и окрвавили Европу, а земље изван ових сукоба биће увучене у њих, хтеле оне то или не.

И док Русија прима још једну дозу западних санкција, а Европа још једну избегличку колону несрећника, у САД изборна трка никада није била занимљивија, напетија и неизвеснија. Естаблишмент Републиканске странке у сукобу је са сопственим присталицама око политичког аутсајдера Доналда Трампа, човека без длаке на језику и са скоро половином гласова партије. Демократе су подељене око бескруполозне и амбициозне Хилари Клинтон и Бернија Сандерса, вероватно јединог политичара који се у данашњој Америци изјашњава као социјалдемократа. Победник ове председничке трке итекако ће следеће године обликовати светску политику, остаје да се види да ли са мање или више ратова. Будући председник/ица мораће да се ухвати у коштац и са руско-турским односима који су знатно захладнели ове године од обарања руског ратног авиона, са растућим кинеским утицајем у Африци али и све агресивнијом кинеском морнарицом у Јужном кинеском мору и ценом нафтe која ће следеће године бити још јефтинија. Конфликт у Украјини је замрзнут али није окончан, а рату у Јемену крај се још не надзире. А поред свега тога малигно обољење знано као Исламска држава се шири и опстаје. Надајмо се да ће следећа година проћи без сцена из Париза какве смо ове године имали прилику  да видимо.

Свет је ову годину провео у сукобу више него у последњих 25 година. Међународна повезаност, та толико извикана глобализација, као да је приближила све људе овога света како би лакше истребили једни друге. Мировне иницијативе и примирја, обећања о уништењу терориста и другог зла, нови трговински споразуми и војни савези – све нас то чека и у следећој години. Жеље и наде људи за миром остају али, нажалост, и следећа година биће година опасног живљења.