Египат поново отворио гробницу фараона Зосера

Египатско министарство за антиквитете и туризам саопштило је да је овонедељним отварањем гробнице означило завршетак рестаураторских радова који су започели 2006. Ојачани су подземни ходници, обновљена је резбарија и поплочани су зидови на које је постављена расвета.

Гробница припада комплексу краљевског гробља фараона Зосера, који је живео пре више од 4.700 година.

Позната као Јужна гробница, углавном је подземна и укључује лавиринт ходника, украшен хијероглифским резбаријама и плочицама. У централном погребном окну налази се масивни саркофаг обложен гранитом из египатске Треће династије.

Међутим, фараон није сахрањен на овом месту, већ у оближњој, чувеној Степенастој пирамиди.

Две структуре чине део комплекса Сакара у близини Каира, једног од најбогатијих археолошких налазишта у земљи.

Степенаста пирамида је најстарија позната пирамида и, према Унеску, један од првих примера монументалне архитектуре из античког света. Верује се да је била инспирација за пирамиде у Гизи.

Осим јужне гробнице, на платоу Сакара налази се најмање 11 пирамида, укључујући Степенасту пирамиду, као и стотине гробница древних званичника од Прве династије (292. п. н. е. – 277. п. н. е.) до коптског периода (395–642).

Локалитет Сакара део је некрополе египатске престонице Менефера, која укључује славне пирамиде у Гизи, као и мање пирамиде у Абу Сир, Дахшур и Абу Рувиш.

Рушевине Менефера су 1970-их проглашене светском баштином Унеска.