Дом Јеврема Грујића – драгуљ времена

Ауторка: Александра Цукавац

Не померајући се са места, кућа је променила неколико адреса. Док је зидана, била је у улици „Два бела голуба“, кад је завршена 1896.године, налазила се у Светогорској , где се и сада налази.

Некад је била окружена баштом око које је била ограда са кованим гвожђом, са два улаза, један је био за фијакере. Постепено је нестајало све што је окруживало кућу, на крају је срушена и кућа за фијакер, са некадашњом шталом и станом за коњушара. Срушена је због потреба Атељеа 212, а мало је недостајало да и читава кућа буде срушена, када је по свом пројекту подигао Атеље, Бојан Ступица је желео да позориште има и простор за паркирање аутомобила, што ретко које позориште у свету има. Почела је борба да се кућа не руши, која је и успешно окончана. Тако је сачуван овај драгуљ.

Кућа Јеврема Грујића подигнута је као репрезентативна стамбена зграда за потребе његове породице. Јеврем Грујић је био политичар и државник из 19. века. Пројекат је урадио архитекта Милан Капетанов, један од наших првих школованих архитеката. Кућа Грујића обликована у стилу неоренесансе са елеметнима необарока, има подрум, приземље и спрат. Зидана је за једно домаћинство са једанаест медјусобно повезаних соба, и две велике сале. Свуда су стилске каљеве пећи и камини од керамике. Улаз је репрезентативан са холом високим дванаест метара и степеништем од белог мермера.

Посебну вредност предстваља обрада фасаде што се као украсни елеменат не појављује ни на једној другој згради у Београду. Руком сликани мотиви. Кућа Јеверема Грујића је Законом заштићена као комплетан споменик културе и драгоцено сведочанство о животу значајних историјских личности. У кући је огромна заоставштина Јеверема Грујића његовог таста Теодора Хербеза, драгоцене збирке публицисте Стевана Ћурчића као још неколико генерација ове богате породице чији су чланови најчешће били дипломате и предесдници Влада.

Ентеријер куће је посебно занимљив и раскошан. Улазећи у кућу пажњу нам привлачи две веома вредне слике. Једна од њих је портрет Јелелне Грујић, супруге Јелене, са лентом коју је добила од Турског султана, када је њен муж био дипломата у Цариграду.

Са десне стране је најпознатији портрет Доситеја Обрадовића, непроцењиве вредности. Јеврем Грујић је био државник и оснивач либералне странке и њен вођа, члан неколико српских Влада. На зидовима се налази мали део чувене збирке оружја. На зиду се налази портрет Јеврема Грујића. Прелепе столне лампе, цвеће, слика богородице, врата која воде у дневну собу . На средини салона налази се раскошни тамнозелени наместај, са златним мотивима, Луј XВИ који је донет из Париза. Скупоцени плави ћупови, на црним комодама који се слажу са лустерима, који су иначе бели са плавим украсима. Сви лустери су слични јер имају по неколико светиљки и осликавају моду тог доба. Изузетно скупоцене златне чиније се могу видети у сваком делу собе. На зидовима златни украси, морске сирене у злату које у обе руке држе имитацију правих свећа одакле се помаља светлост. Познати портрет краљице Наталије, рад Стеве Тодоровића. На сваком сталку су рамови са сликама Грујићеве ближе родбине и пријатеља.

На камину стоји француски камински сат. Ту су и француска скупоцена огледала, плаве изрезбарене италијанске шкриње, помало мистичне, терају на помисао шта се све чувало у њима. У раскошном салону су и оргинални кинески паравани, тешке стилске плишане завесе. Око петсто предмета високе уметничке вредности, које су под заштитом државе, од слика и скулптура сведочи да је ова породица била велики познавалац уметности и доста пажње посвећивала њој. Дела која се налазе на зидовима су из времена од 17. до 20. века припадају разним школама и правцима. Радили су их страни и наши најпознатији сликари. Медју најстаријим делима је Итало  критска Богородица, са Христовим распећем. Дух барока, слика Јована Крститеља из Шпаније. Француски портет жене са цветом из 18. века и три иконе породичне реликвије. Портрет Теодора Хербеза, Јована Наумовића и Милене Наумовић. Поред сваке од скупоцених фотеља налазе се лампе од сомота са ресама, нарочито тражене у то доба, што показује да су Грујићи били људи од стила.

Ово је дом у коме је живела породица Јеврема Грујића. Неки од њих су упамћени као врсни правници, политицари и дипломате тог доба. Јеврем Грујић је желео да његов дом буде нешто посебно, нешто што се до тада није могло видети у Србији. Чак и данас, дом који је вредам дивљења и импресије. Многи су инпресионирани и причом да је шездесетих година прошлог века ова велелепна кућа била прва дискотека у којој се скупљала тадашња београдска младеж.