ДОБРИ НОВИНАРИ СУ АНАЛИТИЧАРИ ДРУШТВА

 

Маја Вукадиновић, дугогодишњи је новинар, аутор аналитичких текстова из области културе, ТВ критика и интервјуа са јавним личностима. Говори за Журналист о квалитету новинарства у садашњем периоду, о томе који је профил доброг српског новинара, зашто и грађани као и новинарство постају таблоидни, као и о томе како порези могу решити проблем лоших медијских садржаја.

                                    maja-vukadinovic-290x300

 

Који фактори утичу на квалитет новинарства и у којој мери је новинарство у Србији квалитетно?

                  

            – Тешко је дати прецизан суд о квалитету нашег новинарства. Оно је изузетно флексибилно по том питању. На квалитет, поред осталог, сам приступ и схватање новинарства оног који се бави овим занимањем. Постоје новинари и медији који у великој мери поштују етичке кодексе и принципе и који отварају теме које су значајне за друштво. Са друге стране, постоје и они медији који избором самих тема и недовољном обрадом информација говоре о томе да је њихов циљ нешто друго, нешто изван елементарних принципа медијске етике.

maja-vukadinovic

-Које су то карактеристике које красе једног озбиљног новинара и разликују га од других?

 

              -Новинарство захтева велику едукацију новинара у разним формама медијске писмености као и широко образовање из области политике, културе, економије. Из тог разлога, исправно је што се новинарство учи на Факултету политичких наука и било би пожељно да сваки новинар има факултетску диплому из области друштвених наука и да стално проширује то своје знање у свим сегментима. Добри новинари покрећу теме које нису пука информација, већ захтевају анализу садржаја и добри новинари су пре свега аналитичари друштва.

– Према многим истраживањима, грађани су више привржени таблоидном него озбиљном новинарству. У чему је ту проблем?

 

             – Проблем је двојак. Са једне стране медији су навикли публику на таблоидне садржаје због већег тиража. Из тога произилази да је и само друштво постало таблоидно. Гледајући и читајући о естрадним звездама и другим личностима, грађани се дистанцирају од реалности и својих свакодневних проблема. Једноставно, по узору на живот свих тих медијских личности које воде лагодан живот, грађани покушавају да створе илузију да је и њихов живот бољи него што јесте.

                                                                              Maja-Vukadinovic-03

На који начин би могло да се стане на пут све учесталијој таблоидизацији медија?

 

             -Постоји више начина за то, само што неко треба да их спроведе. Било би добро да се уведе порез на све те теме које сужавају културну еманципацију грађана, Самим тим, објављивачи таквих садржаја би увидели да ли им се исплати да објављују тако нешто, а сав тај приход од пореза би требало уложити у културне и сврсисходне садржаје. Такође, одређена тела која се баве етиком у медијима би требало да се позабаве делатношћу таблоида, тако што би се све више инсистирало на поштовању етичких кодекса, да ти етички принципи не буду само мртво слово на папиру, већ да се за непоштовање етике у новинарству могу изрицати одређене казне и то би такође био један од начина да се реши проблем таблоидизације.