Добар дан! Ја сам Милица Јовановић

Мало ко је веровао да се до Гинисове књиге рекорда може доћи само зато што се зовете Милица и презивате Јовановић. Ипак, то је пошло за руком чак 256 жена тог имена које су се окупиле у Београду. Ипак, има у Србији још кандидата који се могу уписати у Гиниса. Ово су само неки од примера.

Према подацима којима располаже Републички завод за статистику, на другом месту најчешћих женских имена у Србији је Јелена (најпопуларније име од средине седамдесетих година до 1991. године), а затим следе Марија, Мирјана и Драгана.

Kада је реч о мушкарцима, највећа вероватноћа је да упознате Драгана (највише беба рођених педесетих година добило је баш то име), али не би било изненађење да вам се представи и као Милан, на трећем месту је Александар, а затим следе Зоран и Никола (од 1992. до 2010. најпопуларније име међу бебама).

А међу презименима Јовановићи су најбројнији, одмах иза њих су Петровићи. На трећем месту најзаступљених презимена међу Србима су Николићи, а онда следе Марковићи и Ђорђевићи.

И сад долазимо до главног дела, које комбинације имена и презимена су најзаступљеније у нашој земљи.

Милице Јовановић су већ добиле потврду своје популарности, али би на тај изазов могли да одговоре и мушки представници. А према подацима, то би им најлакше пошло за руком ако се зову Драган Јовановић.

На другом месту по бројности су Милице Петровић, на трећем Јелене Јовановић, а онда следе Милице Ђорђевић и Марије Јовановић.

Шесто место заузимају Милице Марковић, седмо Мирјане Јовановић, осмо Љиљане Јовановић, девето Јелене Петровић, а десето Снежане Јовановић.

Kада је реч о мушким именима у комбинацији са презименима, одмах иза Драгана Јовановића је Зоран Јовановић, а онда следе Драган Петровић, Александар Петровић и Александар Јовановић.

есто место заузима комбинација Зоран Петровић, седмо Милан Јовановић, осмо Александар Ђорђевић, девето Милан Петровић и десето Драган Ђорђевић.

А ако вас нема на овој листи, не очајавајте. Можда нас последњи попис изненади и покаже неке другачије трендове. Републички завод за статистику почетком наредне године објавиће најновије податке о именима и презименима прикупљене управо на последњем попису.

Foto: Marija Mlađen/ATA Images