Бисери Кључева Флориде

Highway 1. USA

Ланац Јужне Флориде сачињавају Кључеви Флориде, које повезује прекоокеанска аутопутска  трака  утопљена у сунце која се километар за километром (до последњег стоосамдесетиједног километра) протеже у плави хоризонт. Класично искуство стечено на путу до последњег, Западног Кључа Флориде подразумева прекоокеанску вожњу, традиционалну питу од лимете, обилазак шестопрстних мачака које су нови станари Хемингвејеве куће и залазак на Џорџ Мелоријевом тргу. Осим ових туристички утабаних путева којима се често иде, крију се и други, мање познати, бисери овог архипелага.

Исламорада – Острво села

Један од разлога зашто Шкољкаши са Исламараде (име за староседеоце Кључева) обожавају своје село је његов животни темпо кој је увек у савршеном складу са ,,острвским часовником”.

,,Можда се  и задеси да се неко од становника одсели са Исламораде али они паметни се  увек врате”, каже продавачица шармантног бутика ,,Господја Монро” кој се, као најбоље чувана тајна овог града, налази ушушкан у двориште оградјено тапесеријом високих, егзотичних палми које га штите од јаких океанских ветрова.

За време урагана Ирма 2017. године овај град је претрпео велики штете након чега су његове травнате плаже поновно процветале – лепше него икада пре. Један од драгуља Исламараде кој Ирма није успела да сломи је Село Сидра. Ово место је најближе представи раја коју људски мозак може да створи – деликатне епифатске орхидеје пузе око хавајског купаћег шорца на приватној плажи која се протеже до светионика кој стражари над хоризонтом и даје знак да,  од оног тренутка када више не можемо да га видимо, имамо сат времена пре почетка пљуска. За то време најбоље је склонити се са, не још тако дуго, спокојне плаже и отићи до своје викендица иза беле ограде осенчене бледим црвенилом сунчевих зрака и морске пене.

Маратхон – осамљени свет мангровиних лавиринта и плажа без краја

Да би се од Исламараде дошло до последњег Кључа морају се проћи величанствени паркова и плаже Средњег Кључа. Исто толико колико он мора да се продје, мора и да се на њему проведе бар једно, меланхолично поподне у посматрању њихања мангровиних грања уз океански поветарац.

На самом улазу у Средњи кључ налази се Ждралова Тачка, истоимени музеј  и резерват природе наслоњен на тропски дрворед кој се протеже дуж главне улице острва. Пејзаж овог кључа беспрекорно паше његовој невероватној историји. На шездесетитри акра овог резервата налази се шетачка стазе која кривуда кроз дивљу шуму мангрове. Крај ових стаза уобичајно је видети локалну фауну како лута кроз приобално шипражје, па је сасвим нормално да се деси да неки алигатор препречи пут или да по која игуана падне са дрвета на главу неког од  шетача. Након што је ураган Ирма пресекао пут Средњег Кључа, богатство овог острвског резервата показало је снагу природе да излечи саму себе. Као још један експонат преживелог века урагана, дуж ове стазе, поносно стоји кућа чувеног америчког џез алт саксофонисте Кенонбол Едерла.

На излазу из овог града  улази се у централни парк Дугог Кључа, а затим мало јужније у Кључ Великог Ананаса кој је азил реткој врсти минијатурних јеле. Безимени кључ требало би да се налази ,,ту негде”, с обзиром да је то митско острво које је немогуће лоцирати на мапи. Једини начин да знамо да се налазимо на њему је ако угледамо паб ,,Нема име”, чија унутрашњост је комплетно покривена дестинама година старго дебелог слоја доларских новчаница оједјених морском сољу.

 

Западни Кључ

front 1024x680

Иако је острво изузетно мало и може се у потпуности обићи за два сата, оно скрива многа изненадјена увучена дуж острвских улица. На сваком ћошку, или сакривен иза тропског дрвећа окићеног живописним цветовима савијених од влажног ваздуха, налази се по неки петао. Они су овде исто што и мачке у Турској, немају своје власнике и слободно улазе у сваки кафић, продавницу или двориште.

Аура овог острва одише шаренилом пастелних боја, од перја петлова па до самих плафона на терасама кућа. Свака тераса ових кућа градјених у викторијанском стилу, има надрстрешницу окречену светло плавом бојом ,,То је оптичка варка коју кориситмо како би навели птице да помисле да је то небо и тиме их спречимо да се гнезде на нашим терасама. Острво је исувише лепо да би се и једно поподне провело у чишћењу”, објашњава локални водич ронилачке екипе, док припрема туристе за освајање трећег највећег коралног гребена на свету. Део Старог града острва најверодостојније приказује кративност његових становника, охрабрену и подстакнуту уметничким и књижевним заједницама које Западни Кључ називају својим домом. Раскрсница аутентицности Старог града налази се у уметничком чвору ,,Галлерy оф Греене” – дом у коме раде многи ствараоци чија платна осликавају свелте боје пејзажа, а и сам карактер острва. Петер Веј, Марио Санчез и Вајне Гарциа су неки од хваљених сликара које је овај град инспирисао да стварају и да у својим творевинама заробе сам дух овог острва, кој налик сиренама откључава врата раја и заводи да никада не напустиш његов тиркизни океан и белу плажу. 

12718194 1698168347124584 8543944269590570868 n