Fenomen: Šerlok Holms – Globalna fascinacija koja traje vek i po

Svaka nova epizoida serije „Šerlok“ u produkciji BBC, iznova prodrma svetsku fascinaciju za detektivom-naučnikom Šerlokom Holmsom.

Glavni glumac Benedikat , koji tumači lik ekscentričnog Šerloka dobio je veliki broj glumačkih angažmana posle uloge u ovoj seriji, te je zbog njegovog zauzetog rasporeda na svaku novu sezonu potrebno čekati dve godine, što dodatno budi euforiju među gledaocima koji u periodima kada je serija na pauzi, na društvenim mrežama odbrojavaju mesece i dane do izlaska nove epizode. Ali za sada o prestanku snimanja nema ni govora – pritisak na tvorce serije je ogroman. Novu epizodu serije uživo je gledalo 8,1 milion gledalaca.

Kada je udahnuo život svom junaku britanski pisac Artur Konan Dojl nije mogao da predpostavi da će njegov lik doživeti ovakvu popularnost. Prve dve knjige o Šerloku Holmsu „Crvena nit“ i „Znak četvorice“ su se jako loše prodavale, zbog čega je Dojl prestao da piše o Šerloku i započeo pisanje drame „Anđeo tame“. Dramu, nikada nije završio, jer su počela da mu pristižu podrške da nastavi sa pisanjem priča o Šerloku.
Vek i po kasnije rezultat je nebrojan broj eseja, pozorišnih predstava, udruženja fanova, ilustracija i naravno ekranizacija – prema Ginisovoj knjizi rekorda Šerlok Holms je najekranizovaniji književni lik koji je prikazan u više od 200 filmova, a glumilo ga je preko 70 glumaca. Do ove serije „Šerlok“, najpoznatija ekranizacija je bila mini-serija sa Džeremi Bretom iz 1984. godine.

BBC verzija je Šerloka smestila u savremeno doba i u nekim segemntima odstupa od orginalnog Dojlovog stvaralaštva, dok ona sa Bretom vernije oslikava orginalnu epohu u kojoj se Holms u knjigama Artura Konana Dojla zadesio – London sa kraja 19. veka. Oba genijalna glumca, Benedikt Kamberbač i Džeremi Bret, udahnula su svoje osobenosti u lik Šerloka Holmsa.

images.jpg

Zanimljivo je da neka od glavnih obeležja po kojima je poznati detektiv prepoznatljiv ne nalaze se u orginalnim pričama o Šerloku Holmsu. Holmsov imidž sa kapom zapravo je posledica orginalnih ilustracija Sidnija Pedžeta u časopisu Strand. Ipak, ove ilustracije su kasnije odredile lik Šerloka Holmsa, toliko da je u pojedinim ekranizacijama biran glumac koji fizički liči na Holmsa sa ilustracija. Iako Holms često puši cigarete i lulu, a čak koristi i opijate, prepoznatljiva povijena lula je njegovom liku dodata je zahvaljujući glumcu Vilijemu Džiletu, koji je glumio Holmsa u pozorištu početkom 20. veka. Imajući problema da priča dok u ustima drži običnu lulu, Džilet se dosetio da proba sa povijenom lulom, koja se pokazala praktičnijom. Ostalo je istorija.

Šerlokova planetarna popularnost ogleda se i u milionskim posetama Muzeju Šerloka Holmsa koji se nalazi u ulici 221 Bejker strit – ulici u kojoj se u pričama Artura Konana Dojla nalazio Šerlokov stan u kojem je živeo sa svojim najboljim prijateljem i saradnikom dr Džonom Votsonom. Unutrašnjost stana je u potpunosti nameštena kao što je opisano u knjigama. Posetioci ovog autentičnog muzeja mogu da se slikaju u Holmsovoj stolici ili spavaćoj sobi. Muzej je više puta korišćen za snimanja filmova o Holmsu.

Zaluđenost fanova Šerlokom ide i dalje – od poseta festivalima na kojima se ljudi oblače u svoje omiljene likove iz priča o poznatom detektivu, do pridruživanja raznim udruženjima i okupljanjima gde su glavne teme rasprava o knjigama i filmovima o njemu. Ponegde se čak organizuju i igre gde učesnici rešavaju zamišljeni slučaj metodama koje je koristio Šerlok. Širom sveta organizuju se događaji i slavlja na ulicama povodom rođendana Šerlok Holmsa.
Engleska je posebno ponosna što je Holms britanskog porekla i svoje agente podučava metodi dedukcije (logičkog razmišljanja) koja se spominje u delima o njemu. MI5 i MI6 veliku pažnju posvećuju treningu i obuci svojih agenata koji moraju proći 10 sesija na Kings koledžu u Londonu gde predavanja drži Ser David Omand, a studenti osim primera iz stvarnog života izučavaju i Skandal u Češkoj, pripovetku o Šerlok Holmsu.
Nije potpuno jasno zbog čega vlada ovoliko obožavanje ovog lika? Zašto je on poznatiji od drugih sličnih likova detektiva koji se pronalaze u literaturi poput Avgusta Dupina kojeg je opisao Edgar Alan Po? Jasno je samo da će Šerlok Holms nastaviti da bude inspiracija za nove ekranizacije koje će uvek imati svoju strastvenu publiku.