Амстердам: Музеј на каналу

Амстердам је буквално саграђен на води. Крајем дванаестог века био је мало насеље на једном насипу са једва хиљаду становника. Међутим, житељи Амстердама су имали смисла за трговину, а погодан географски положај између реке Амстел и Северног мора је још више допринео развијању Амстердам. Овај град растао је најбрже у тадашњем свету, а 1613. године започета је изградња полукружног прстена канала. Ширење града је условило процват изградње, нових послова, саобраћаја, радионица и јавних установа као што су цркве и пијаце. Изградња полукружног прстена била је финансирана тако што су се парцеле продавале богатим трговцима. Импозантне резинденције изграђене на тим парцелама и појас од три полукружна канала, изграђен и међусобно повезан осмишљеним системом праволинијских улица и пловних канала и дан данас улепшавају овај град. Амстердам је чак и у то време уживао, не само верске слободе, већ и слободу штампе, што је привлачило научнике и слободне мислиоце из целе Европе. Осамдесетих година двадесетог века грађевине на каналима бивају запуштене и препуштене да пропадају све до 2013. године када UNESCO ове канале није прогласио за култорно добро. Од тада цене ових некретнина расту, постаје привилегија становати ту и овај део града креће да насељава нова елита.

Данас је Амстердам савршена комбинација модерног и старог- град историје и забаве, различитости и толеранције, престоница која привлачи велики број туриста из целог света, кажу скоро око два милиона људи годишње. Након посете овом граду било ми је јасно зашто…

Овај град пружа неограничене могућности- од чувених канала, прелепих фасада, преко музеја и позоришта, кафића и ресторана до незаборавног ноћног живота.

Већ када изађете из Централне станице  можете да кренете са разгледањем… У првом моменту Амстердам изгледа огромно, имате осећај као да ћете се изгубити. Све изгледа тотално другачије од осталих европских градова. Улице, саобраћај, људи…  Улице су препуне бициклиста, моториста и осталих превозних средстава на два точка, ретко где видите колону аутомобила. Људи су опуштени, некако, на лицу им се види да уживају у животу и ако их упитате нешто, љубазно ће вам одговорити, мало са дистанцом али култорно. Након дан, два проведених у овом граду имате осећај да ту и родили. Град се лако упозна јер уопште није велики и лако се оријентише јер је цео град у облику прстена и у каналима, а његов изглед вас натера да га заволите и да пожелите да продате бубгрег, стан, кола и приуштите себи један подрум у центру Амстердама, само да бисте живили ту.  Овај град као да има два лица… У току дана је тотално другачији него ноћу. Иако је препун туриста са свих страна и иако кроз уске улице прође стотина људи, цео град је умирујућ, миран и тих. Све што чујете је звук приче, бицикли које звоне, звук педала и мотора од чамаца у каналу. Тако, шетајући се уживате у свему томе, као у неком паралелном свету прошлости и садашњости. Уске, високе куће-зграде са великим прозорима красе цео град, док се између њих на неколико тргова налазе Цркве или нека друга институција. Интересантно је то да су стари Амстердамци градили куће на овај начин да би им кућа изгледала веће и богатије. Свака од тих кућа на врху крова има куку, помоћу које се уноси тежак намештај кроз прозоре. Док се возите бродићем кроз канале све вам изгледа још уже и издуженије. На сваком ћошку се налази по нека мања галерија које су напраљене од старих кућа-зграда, док музејски кварт- седиште највећих музеја( Ријкс, Ван Гогов музеј итд.), као да није потребан овом граду јер је он један велики музеј сам по себи. Хајнекен музеј, направљен од прве фабрике пива овог бренда је једини музеј из ког изађете пијани, па бих зато препоручио да га посетите пред вечерњи излазак. Вожња бициклом никада не умара иако у суштини само правите кругове обилазећи знаменитости… А одлазак у не-труристичке делове града представља праву авантуру. И најважнија ствар је да узмете што јефтинију бициклу јер ће вам је ионако украсти у неком моменту.

Зашто је горе речено да је Амстердам град са два лица? – Због ноћног живота. Амстердам за неке представља центар културе и уметности,а за друге ”Содому и Гомору” где је све дозвољено. Овај град никада не спава. По мишљењу неких тек ноћу он креће да живи пуним плућима. Црвена четврт свој пун сјај добија тек увече иако је активан чак и у току данa. Клубови, којих има по целом граду нуде најразличитије садржаје са свих музичких сцена, од техно, хаус, алтернативне, и дабстеп музике до метал и поп музике, а журке трају до јутра или неке чак по пар дана тако да после мало сна и доручка можете назад у клуб. Споменути клубови су направљени од напуштених болница, школа или фабрика што их лини још необичнијим., а повратак кући из тог нереалног света таксијем се не препоручује  јер свега пар корака кошта десет евра, зато седните на бицикл и уживајте у ночном бициклизму. Успут може да се упозна доста занимљивих људи…

Пре него што се посети и доживи, Амстердам је типичан град карактеристичан по каналима, архитектури, познат по легалном конзумирању марихуане и по црвеној четврти. Ту се асоцијације заустављају све док овај јединсвени град истински не упознамо и док не видимо колико је у ствари то миран град у којем влада осећај као да сте у селу, а не у светској метрополи која има да понуди и више од лудог провода.