Нема новинарског печата као некада

Аутор: Александар Папуга

Теша Тешановић је новинар и уредник независне продукције Балкан Инфо. Ако је заиста тако, онда сигурно да може да одговори на претходно постављено питање. Зато ћемо га сада видети и у улози госта, а не водитеља како смо навикли. Емисије које он води су препознатљиве по његовом уводном поздраву гледаоцима: „Добро вече, ја сам Теша Тешановић“.


Kако изгледа радити у независној продукцији ? Kоје су предности и мане таквог начина рада?
Kада функционишете тако, имате велике слободе. Можете да одређујете ко ће вам бити гост а то не можете унутар неког великог система. Ако сте водитељ или новинар у великом систему, ваш буџет и могућности су доста веће. То су две потпуно различите ствари. Другачије су припрема емисија, у великим системима је све испланирано, а ми радимо са доста импровизације.


Да ли је Балкан Инфо имао неког узора у страним медијима ? Ако нема, који је био почетни циљ?
Балкан Инфо смо основали ја и пар мојих пријатеља са идејом да попунимо празнину која је постојала у домену интернет подкаста и емисија на јутјубу. У том тренутку тај сегмент још није био довољно развијен за разлику од запада где је то било на врхунцу популарности. Ми смо дошли на идеју да направимо тако нешто у Србији. Нисмо хтели класични подкаст, где водитељ има пуно уплива, где он оставља лични печат, већ нам је био фокус да направимо нешто као тв емисију која би трајала два сата. Подкаст концепт постоји овде, користе га колеге из Загреба који раде подкаст Инкубатор, тамо је лични печат битнији него код нас. Ми госта пустимо да каже шта има.

Често истичите да је ваша продукција антитеза цензури која је присутна у осталим медијима. Да ли сматрате да у Србији влада медијски мрак ?

Мислим да јесте. Сви медији причају исту причу. Нико не излази из тог неког наратива који наметне продукција. Имате уреднике који одређују политику куће а новинари то само изводе. Раде по шаблону, више нема новинарског печата као некад. Некад када сте читали могао се приметити печат новинара а данас су текстови поприлично безлични и скраћени на минималну меру. Имате два табора медија. То су прорежимски медији и прозападни медији и они у приниципу раде у истом наративу, обрађују исте теме и немају креативности. Немамо консензус око основних политичких питања и вредности и то је велики проблем. Такође нема ни основне културе дијалога у тим медијима.


Шта мислите о афери око мурала Ратку Младићу?
Мислим да је то идеја власти. Власт је то убацила да направи поделе и направи аферу како би замаскирала дешавања око Рио Тинта. То није никакво политичко питање, то је обичан графит али је власт врло успешно скренула пажњу на то јер њима то савршено одговара. Успели су да направе поларизацију у народу уз помоћ својих људи који су дизали буку око тог мурала. То је у суштини једно бесмислено питање, то је питање урбанизма а не политике. То није од животног значаја за људе.


Да ли сте размишљали о уласку у политику?
Не, не бих се бавио политиком јер сматрам да сам превише млад за то и да могу да пружим више у другим пољима. Мислим да немам шта да понудим у политици. Смета ми што данас у Србији имамо професионалне политичаре, људе којима је то једино занимање а нису ни у чему другом стручни.

Често путујете. Kолико је значајно упознавати различите културе ? Да ли сматрате да путовања доприносе већој толеранцији и култури човека ?
Путујем колико могу у зависности од финансија. Не могу да кажем свима да треба да путују јер немају сви могућности. Бавим се оваквим послом па имам контаката свуда по свету па би било безобразно да кажем да треба да се путује јер можда путовања некоме нису доступна. Међутим то је много важна и добра ствар, суштина је да ширите видике и схватите живот из различитих перспектива. Трудим се да имам што више пријатеља у свету јер ме то обогаћује. Kо није у могућности треба да покуша да се повезује путем друштвених мрежа са другима широм света. Треба размишљати глобално. Треба покушати искористити своје знање и на светском тржишту. Свако ко путује на неки начин представља своју земљу.

Остала су Вам још два испита до дипломе Филозофског факултета. Да ли и после завршетка студија настављате да се бавите овим послом или мењате струку ?
Да, тачно, остала су ми још два испита. Не, не планирам да престанем да се бавим овим. Филозофија, коју студирам, је општа ствар коју могу да применим на разне начине. Нигде није речено да морам само тиме да се бавим, јер ви сте са друштвеним факултетом спремни за разне позиције. Филозофија је повезана са свим друштвеним наукама и има ту врсту флексибилности.