Животињама увек треба помоћи

Хладно време није опасно само за људе већ и за животиње. Многи желећи да помогну смрзнутим четвороножним пријатељима позивају један број – Енимал рескју центар. Александар Гаврић из ове организације каже да позива за помоћ животињама увек има, а нарочито када падне први снег.

Што се тиче овог времена дефинитивно јесте теже за животиње када је ово хладно време и снег, треба их хтранити, треба бринути о њима, омогућити им склониште и све остало. Зову нас људи и сада, чак можда и више него иначе, јер једноставно сада је животињама теже па људи више хоће да помогну.

Kоје су најчешће ситуације у којима ви можете да реагујете и помогнете, а када је позив грађана неоправдан?

У суштини нас грађани зову за све и свашта што се тиче животиња јер је наш телефон доступан 365 дана, од 8 ујутру до 10 увече. Зими и празницима када се многе службе или организације не јављају на телефон, ми смо увек доступни. Оно зашта треба нас звати, то су ситуације које су ризичне за људе, ако животиња упадне у шахт или бунар, заврши на крову или дрвету, тада треба нас звати, за све остало тада могу и други да помогну.

Телефон ваше организације зазвони 50-ак пута дневно. Колико сте животиња до сада спасили и да ли помажете само животињама?

Чак смо имали једну ситуацију да смо вадили човека из бунара, почео је сам да спасава животињу пре нас па смо чак и пре ватрогасаца стигли. Не знамо више ни броја колико имамо спасених животиња, то су хиљаде животиња, из простог разлога што смо престали да бројимо, у почетку нам је било интересантно. Онда број волонтера је остао исти, а број позива се повећао.

Можете ли да одговорите на све позиве и имате ли довољно волонтера?

Што се тиче волонтера никад довољно, увек их је мало јер позива има све више и више. Људи знају за нас и одмењујемо те службе, ватрогасци на пример упућују на нас. Kо год жели ево да искористим ову прилику да позовемо грађане, да дођу и да се придруже нама, па ето неко може бити спасилац, неко може помагати у рехабилитационом центру, неко може помагати око прикупљања хране, имамо тренутно акцију 100 тона хране где сакуољамо храну за напуштене животиње. Ту храну делимо људима који хране ове уличне животиње и помажемо да се те животиње мало боље и лакше збрину. Трудимо се да помогнемо колико можемо више, али има ситуација када не можемо да изађемо на терен. Ипак, грађани треба да схвате да смо сви ми волонтери. Ми то радимо бесплатно потпуно, спасавамо све врсте животиња домаће, дивље, власничке, не-власничке, тако да колико год будемо могли, ми ћемо помоћи.

Чија помоћ би вама добродошла?

Па помоћ грађана и разних организација које су одговорне, имамо ми донатора разних и све то може да се пронађе код нас на сајту, тако да можемо да одреагујемо и помогнемо свима. Животињама увек треба помоћи.

Углавном пред Нову годину ви покрећете акцију да се све мање користе петарде и пиротехника па зато и ове године апелујете на грађане…

Имате ситуацију да једноставно за Нову годину пси умиру од страха од тих петарди, то се такође дешава а то људи не знају. И ти пси у становима од тог страха од буке једноставно страдају. И опет апел да смањимо број петарди колико год је могуће јер то наше кратко задовољство некога кошта живот.