Збогом, Ђенка!

Један од најпознатијих српских и југословенских глумаца Бора Тодоровић преминуо је јутрос, након што је неколико дана провео у болници у критичном стању. Сахрана и кремација ће бити у четвртак у 16 часова на Новом гробљу у Београду.

Бора Тодоровић (84) је пре неколико дана имао мождани удар и пао је у кому, рекли су недавно извори из Клиничког центра Србије.

Тодоровићу је наводно позило недуго након операције слепог црева. Операција је протекла у реду, али он се неколико дана касније пожалио на болове и одједном му је позлило.

Лекари су га оперисали и констатовали да је имао мождани удар.

Рођен је у учитељској породици у Београду 5. новембра, 1930. године. Студије машинства је заменио глумом и студирао у класи са Љубом Тадићем, Слободаном-Цицом Перовићем и Марком Тодоровићем код професора Јозе Лауренчића.

Брат је славне Мире Ступице и отац је глумца Срђана Тодоровића и глумице Дане Тодоровић.

Његов први позоришни ангажман био је у Београдском драмском позоришту, али је са сестром Миром Ступицом и њеним тадашњим супругом Бојаном Ступицом убрзо отишао у Загреб и четири године радио на сцени Хрватског народног казалишта (1957–1961).

По повратку у Београд играо је у Атељеу 212 до 1983. године, у коме се и најдуже задржао играјући у представама Арсеник и старе чипке, Спровод , Развојни пут Боре Шнајдера, Капе доле, Друга врата лево, Мрак и шума густа, Псеће срце.

Остварио је велики број значајних улога на филму и у телевизијским серијама. Неке од најпознатијих су оне у филмовима Маратонци трче почасни круг, Балкански шпијун, Балкан експрес, Дом за вешање, Професионалац.

Добитник бројних признања и награда – освојио је Стеријину награду за улогу у представи Маратонци трче почасни круг, награду Ћуран за улоге у представама Маратонци трче почасни круг, Мрешћење шарана, Псеће срце, Лари Томпсон – трагедија једне младости, награду „Зоранов брк“ за улогу у представи Повратак, награду Павле Вујисић за животно дело, Гран-при за улогу у Професионалцу у Кану.

Сахрана и кремација Боре Тодоровића биће у четвртак, 10. јула у 16 часова на Новом гробљу у Београду.

Комеморација ће бити одржана у Атељеу 212 истог дана у 13 часова, а на њој ће говорити Јелисавета-Сека Саблић, Воја Брајовић, Властимир-Ђуза Стојиљковић, Мира Бањац, Дејан Мијач, Бранка Петрић, Милена Дравић, Душко Ковачевић и Ивана Димић.