Водом против болести

Репортажа о Вучанској бањи

Водом против болести

О посећености, лековитим својствима, али и страху због територијалног положаја Вучанске бање

На крајњем северу Косова и Метохије, уз десну обалу реке Ибар налази се Сочаница, мало насеље градског типа у подножју планине Копаоник. Недалеко од овог насеља на само два километра налази се село Вуча. У свом срцу, измештену од гужве и буке, ово село чува једну од најлековитијих бања на Косову. Зато њени туристички потенцијали све више заокупљају пажњу грађана овог села, а мишљења су да ова грана може постати и њихова будућност.
Вучанска бања са просечном температуром воде до 26 степени, представља право стациште за све оне који траже лек за своја кожна и реуматска обољења. Због лековитости воде представља туристички потенцијал за општину Лепосавић. Лековитост воде у бањи доказана је кроз деценије, али потврђена у сведочењима оних који су спас пронашли у њој. „Вода у бањи Вуча спада у ред ретких хипералкалних вода, таквих у свету има познатих пет-шест извора, њена пх вредност је изнад 10, тако да је пожењна за лечење како кожних и реуматских обољења, тако и желудца и проблема са органима за варење“, каже мештанин села који овде излечио. Други господин који је дошао чак из Новог Сада напомиње да је се решио проблема са проширеним венама, и да је у Вучанској бањи сада превентивно.
Предање говори да је бања откривена тако што је обогаљено кљусе (болестан коњ) лежало у виру неколико дана и тако се потпуно опоравило. Старији мештани памте када су овде постојали само мали вирови воде које су сами ископали. „Бању памтим још из 1955 године, ту је била само једна бара топле воде, ту смо се и купали, све док није почело њено ширење и док није стигао асфалт, сад је то све много модерније“. Али осим два базена која су изграђена пре петнаестак година у бањи се ништа ново није десило. Недостаје много тога али никако да се крене са радовима. Мештани кажу да би мала промена променила доживљај овог лечилишта, али из општине Лепосавић кажу да је ризично улагати у нешто што колико сутра не би могло да буде наше.
Посећеност бањи превазилази могућности које она пружа са два своја мала базена. „Сезона је почела а баш јуче је била толика гужва да чак нису сви стали у оба базена, па је купање на смену. Лоше је и то што посетиоци немају где ни да се пресвуку, па су приморани да то раде иза озеленелог дрвећа „ каже продавац пића који је овај бизнис започео у кућном дворишту, на 200 метара од бање.
Они који Вучансу бању посећују из различитих крајева Србије кажу да би било добро саградити у близини мотел, зато што је за сада најближи удаљен око двадесет километра од бање. Прошле године је у бањи изграђен летњиковац и кабина за пресвлачење али настаје проблем уз који најбоље иде назив проблем деликвентне омладине. Кабине, уз летњиковац који се помало назире, су потпуно уништене. Ломе се цеви од јединог туша који постоји, а отпад се баца у реци која иде тик уз базене. Питање је, ако већ немамо средстава да улажемо, где је бар кућно васпитање? Полиција редовно у вечерњим сатима обилази бању, али не и читаву ноћ. „Треба подићи еколошку свест првенствено код омладине и указати на све потенцијале бање“, наводи један од купача.
Бања Вуча спада у јединствене бање у свету, своју лековитост је доказала хиљадама излеченеих, њена чудотворност је потврђена кроз многе генерације које су долазиле. А Вучанци спадају у врло гостопримиве, зато ако вас пут или пак мука наведу, свратите и нећете се покајати, барем што се тиче здравственог стања.