Виолине као одраз живота

Јосип Кирац један је од дестак градитеља виолина у Србији.Љубав према виолини родила се још у детињству,а након завршене Музичке школе „Ватрослав Лисински“ пожелео је да их сам обликује. Своју прву виолину направио је са 20 година од материјала који није био првокласан  , и набављен је на складишту.

Имао сам вољу, нагон и жељу да направим један инструмент и ја сам га направио.Тај инструмент ми је најдражи јер је први, и на њему се свира и дан данас.Свака виолина је уникат, и за израду једне потребно је четири месеца.

Виолина је најпознатији инструмент, а свој садашњи облик добила је средином шеснестог века.Прављење виолина је уметност.Израђене су од специјаног  јаворовог дрвета познатијем као „ребраш.“Веома је нежна ,али има моћан звук због чега је преузела водећу улогу у класичној музици.Први градитељ виолина био је Антонио Страдивари.

Сам процес израде инструмента креће од оквира који се налази на калупу за прављење.Имамо страницу од јавора, горње и доње пањеве односно углове који су међусобно повезани.Најпре се ради доња плоча која се лепи за оквир и вади из калупа.Затим се ради звучница , горња даска на виолини и кад се она заврши ради се врат.Када се све то стопи у божанствени звук схватимо како је то чист проток енергије.Обликовање инструмента се не завршава овим „грубим радовима“.Виолине се лакирају танким наносима природне боје на бази воска, након чега оне добијају глаткоћу и сјај.

Већ 30 година помоћу глета и чекића Јосип обликује дрво и ствара виолине.Прављење виолина је дуготрајан процес због чега у току годину дана из радионице овог уметника изађу само три виолине.Јосип  има један недосањан сан.Машта о томе да створи Камерни гудачки оркестар.Кроз своје виолине он промовише духовност и живот.Сваки одсвирани тон виолине је успех.