И ПОРЕД ЧАРОБНОГ ИСКУСТВА ЧВРСТО СТОЈИМ НА ЗЕМЉИ

Даница је до прошле године водила живот просечне двадесетогодишње Београђанке. Редован је студент на Фармацеутском Факултету а хоби јој је певање у бенду. Један снимак на you tube-у и несвакидашња понуда завртели су јој живот за 180 степени, а за њен музички таленат је ускоро сазнала цела Европа!

Даница Радојичић НИНА представљала је Србију на прошлогодишњој Евровизији!

 

Од шесте године похађала је нижу музичку школу- завршила је одсек клавира и соло певања. Паралелно са гимназијом наставила је и средње музичко образовање у школи Стеван Мокрањац.

 Моји родитељи се и данас шале како сам афинитет према музици стекла још у стомаку. Таленат сам наследила са мамине странеи не само то већ и њен клавир на коме сам одсвирала прве ноте. Касније сам се ипак окренула соло певању, а са 12 година сам већ наступала на дечијим музичким фестивалима у Србији, Црној Гори, Словенији. Певала сам песме дечијег композитора Весне Вељковиц, а убрзо сам се и сама опробала у компоновању ауторских песама.

Наставила си да се бавиш музиком и у студентским данима.Пре три године настао је твој бенд „Legal sex department“.

 Одувек сам мислила да је бити члан бенда изузетно занимљиво. Моји другари са Бановог брда и ја смо се тако одлучили дa ујединимо снаге и створимо нешто лепо.Схватили смо да нам је потребно да испољимо музичку креативност и слободу, а чланство у бенду нам доноси огромно задовољство. Од скоро смо кренули да стварамо и ауторске песме које ћете ускоро чути.

Кристина Ковач те је позвала да певаш њену песму на Беовизији. На који начин је она сазнала за твој музички таленат?

 У Дечијем културном центру сам настојала да развијам умеће компоновања, па сам 2008.године написала песму „Докажи да ме волиш“. Наступала сам на фестивалу „Млади композитри“ и ова нумера се некако нашла на You tube-у.

Кристина Ковач је видела тај снимак, набавила мој број и предложила ми могућност да представљам Србију на највећем музичком фестивалу. Наравно, одушевљено сам пристала, а остало знате.

Наступала си као НИНА. Како си добила овај надимак?

Надимак Нина сам добила у породици. Старији брат Стефан ме је када сам била мала звао Данина,и тако је скраћено остало – Нина. Некада се тако чак и представим људима,за мене он има велики значај и зато сам и одлучила да ме представља у свету.

Приватно се опредељујеш за сасвим други музички правац. Какви су били твоји први утисци о песми „Чаробан“?

Ретро поп баш и није правац музике који слушам свакодневно, али ова песма ми се допала на прво слушање. Помислила сам да је као створена за мене и прихватила је без размишљања. Нарочито ми се текст допао јер сам се у њему пронашла као до ушију заљубљена девојка.

Свакодневно вежбање је захтевало доста труда и одрицања. Како је текао један твој дан током припрема за Евровизију?

Била сам као на покретној траци. Ујутру бих давала интервјуе различитим медијима, онда је обично следило вишечасовно фотографисање. Како се наступ у Немачкој ближио пробе су се из дана у дан продужавале па сам јела и пила успут.Увече сам била преморена за изласке.Гледала сам филмове са дечком, разговарала са породицом.

 Да ли су ти старије колеге делиле савете?

Бодрење и речи подршке су ми изузетно значиле. Кристина је била ту за сваку помоћ која ми је требала. После Беовизије су ми прилазиле остале колеге, честитале ми и давале савете за наступ пред милионима људи. У Немачкој сам непосредно пред наступ имала сусрет за Здравком Чолићем који ме је веома охрабрио.

Како описујеш музичку сцену у нашој земљи?

 Нашу музику признајем и не слушам претерано. Од извођача бих издвојила Неверне бебе и Негатив, јер они највише подсећају на страну музику коју слушам.

Мислим да алтернативна музика код нас није довољно развијена и много бих волела да млади бендови изађу из својих подрума и покажу своје квалитете. Много је таквих музичких састава који су разочарани музиком која код нас хара па се не усуђују да покажу свој таленат и квалитет.

Kолико су професори на факултету имали разумевања за твоје одсуство?

 Чак и они су ми изасли у сусрет и пуно ми помогли да опуштеније пребродим то искуство. Обезбедили су ми слушање свих предмета на лето и регуларно полагање испита. Било је веома напорно али сам била спремна и одлучна у томе да ме Евровизија не спречи у томе да упишем IV годину.

Проглашена си за најбоље обученог извођача. Колико си ти поред костимографа одлучивала о свом изгледу?

 Комплетну замисао о мом изгледу креирао је тим костимографа, шминкера,фризера…али пратећи моју личност и моја осећања током извођења песме. Сви покрети који су се појавили у кореографији изведени су из мојих спонтаних покрета када сам сама са кореографом вежбала. Ретро стил је била заједничка идеја, сложили смо се да би ми добро стајао и да би био јединствен међу извођачима.Мислим да нисмо погрешили.

nina peva

 

 Како си се изборила са тремом пред наступ?

 Како је такмичење одмицало , тако сам губила трему јер сам схватила да се оваква шанса пружа једном у животу и да пре свега треба да уживам у томе, а да мало места оставим бригама и стресу. Тако сам на финалној вечери на сцену пред 35 000 људи у арени изашла без трунке треме спремна да дам све од себе.

 

n peva Колико је популарност утицала на тебе?

 Трудим се да популарност не утиче ни на који аспект мог приватног живота. Драго ми је да сам уз потврду других, остала нормална, онаква каква сам била пре целе ове приче. Не бих волела да ме моја музичка каријера и живот познате девојке дефинишу. Поред лепе стране популарности увек постоје и зли језици, инсинуације, критике.На сву срећ нисам се обазирала на тојер знам ко сам и стојим чврсто на земљи. Ја сам пре свега студент, другарица, ћерка, сестра и девојка.

Шта је за тебе „ЧАРОБНО“?

Мислим да је то управо ова привилегија. Прилика коју сам добила да представим своју земљу на овако великој музичкој манифестацији. То је нешто сто цу памтити целог живота и моћи да једном дана испричам својој деци.