Верујте у своје снове

Ауторка: Нина Јевгенијевић

Катарина Николић, млада и узорна студенткиња, рођена у Београду. Одрастајући поред јако успешних родитеља и имајући талента и жеље за успехом, од малена се трудила да то и покаже. Њени успеси се већ од дванаесте године показују кроз бројне дипломе, награде и признања. Тада и постаје прва рангирана девојчица на републичком такмичењу из математике. Похађала је Прву математичку гимназију, менторско одељење за напредније ученике. Са шеснаест година проглашена је за најмлађу учесницу „Међународне математичке олимпијаде“, где је са остатком групе освојила друго место. Након успешно завршене средње школе, у својој генерацији, Катарина је прва која је примљена на Универзитет у Оксфорду и самим тим постала њихов стипендиста.

Опишите ми како је изгледала и колико дуго трајe припрема за Оксфорд?

Не бих могла тачно да кажем од када до када је трајала припрема. Све је то индивидуално и свако ће рећи другачије, али рецимо могу рећи да осећам као да сам се од основне школе спремала баш за Оксфорд. То су године, ноћи проведене у соби решавајући заиста велики број задатака. Такође су ту и велика одрицања, мање провода, више рада, али се не кајем и све сам то радила, а и дан данас радим из велике љубави и жеље за што већим успехом.

Да ли сте имали још неке опције поред Оксфорда или је то била ваша једина жеља?

Нисам се дуго премишљала у вези са тим, заиста сам од почетка знала шта желим и чему тежим. Поред ове, добила сам још две стипендије, једну на Универзитету такође у Енглеској и једну у Америци на Станфорд Универзитету, али упркос томе, остала сам при свом ставу до краја и испоставило се да је ово била најбоља могућа одлука.

Каква су ваша досадашња исуства и чари таквог студентског живота?

Морам признати да је све онако како сам и замишљала. Немам ту пуно шта да кажем, једноставно неке ствари не могу да се опишу. Овде се свако осећа вредним, што је јако битно.

Колико је важна подршка професора у развоју студената?

У своје име и име свих мојих колега, могу рећи да је подршка професора јако битна и да доводи то напредног нивоа, до нивоа да постанете пре свега квалитетни и стручни људи у областима којима се бавите. Они су ти који вам усађују менталитет неопходан за успех.

На самом крају, честитала бих Вам за све досадашње успехе, а верујем да ће их бити још доста! Да ли имате да поручите млађој популацији нешто што би их подстакло да напредују и не одустају од својих циљева?

Звучи клише, али заправо јако је важно да верујете у своје снове, да радите и дајете све од себе, колико год вам се циљ чинио недостижним. И не дозволите да вас било ко спутава у ономе за шта се борите и у шта верујете.