Сваки пети грађанин САД у кући не говори енглески

Према најновијим подацима из децембра прошле године скоро 68 милиона људи у САД или сваки пети грађанин Америке код куће говори језик који није енглески. Други језик у Америци је пре свих – шпански, а следе кинески, филипински и вијетнамски.

Последњи подаци из Бироа за попис становништва о употреби језика који нису енглески у Сједињеним Државама још једном је потврдио стару тезу да је Америка разнолика земља.

Према најновијим подацима из децембра прошле године скоро 68 милиона људи у САД или сваки пети грађанин Америке код куће говори језик који није енглески, преноси Глас Америке.

Тај број је утростручен од 1980. када је 23 милиона људи који живе у Америци говорило код куће неки други језик. Други језик у Америци је пре свих – шпански, а следе кинески, филипински и вијетнамски.

Нема сумње да ће овакав тренд и надаље бити у порасту, на неки начин захваљујући и пандемији коронавируса у којој је безмало цео свет у неком тренутку кризе био закључан, приморан да остане код куће.

Овај период је забележен и као време бујања онлајн платформи за учење али и онлајн школа језика.

Родитељи су, из потребе да својој деци „испуне дан“ кад су већ углавном код куће, одлучили да их упишу у онлајн школе матерњих језика, тј. језика њиховог порекла.

Тако су деца, али и унуци и праунуци досељеника у САД почели да уче језике својих предака, и то је тренд који је забележен свуда у свету.

Други језик у Сједињеним Државама је и даље, неприкосновено, шпански. Шпански говори више од 41 милион људи, а то је 12 пута више од осталих најчешће коришћених других језика у америчким породицама.