Супер Марио слави 30. рођендан

„Нинтендов“ италијански водоинсталатер Марио, који није остарио с годинама, прославља 30. рођендан. Иако више није доминантна фигура у свету видео игара, Супер Марио је један од ретких ликова из игрица који је досегао култни статус и заузео своје место у популарној култури.

Супер Марио тек пуни тридесету, а и даље скаче и трчи. Они који су га давне 1985. године први пут заиграли сада су већ сигурно много остарили. Симпатични водоинсталатер посетио је вероватно највише кућа у свету, да играчима поправља расположење.

„Углавном сам цртао оно што бих и сам желео да играм“, рекао је Шигеру Мијамото.

Чувена „Нинтендова“ видео-игрица продата је у више од 310 милиона копија. Иако више није популаран као у раној младости, „Супер Марио“ је и данас 17. најпродаванија видео игра у свету.

„Некад смо све сами цртали. Да бисмо створили нивое, бојили смо графички папир и цртеже давали програмерима“, каже Такаши Тезука, дизајнер игрице.

За 30 година ни мало није остарио. Осмишљено је нешто више од 15 трансформација и побољшаних верзија, али су бркови и радне панталоне остале Мариов заштитни знак. Као и човек који му позајмљује глас.

„Понудио сам глас који ће се деци више допасти, и бити љубазан и забаван у задатим околностима. То је глас који је рекао „То сам ја, Марио!““, рекао је Чарлс Мартинет, човек који је позајмио глас Супер Марију.

У години јубилеја челници „Нинтенда“ омогућили су играчима да сами нацртају препреке које Марио треба да пређе да би стигао до заробљене принцезе Бресквице.

„Супер Марио Мејкер“, најновија верзија, ускоро ће званично бити пуштен у продају.