„Страшан лав“ и на Канарским острвима

У више од 10 земаља широм света око 4.000 деце рођене у дијаспори учи српски језик. Песмицу о страшном лаву, како се игра коло и ко је био Kарађорђе, само су неке лекције које у допунској школи српског језика уче деца из дијаспоре. Јелена је наставница на Малти у школи отвореној пре годину дана. Kаже да нису очекивали да се у четири места на овом острву упише чак 180 ђака.

„Оно што децу највише радује су ти сусрети са вршњацима и коришћење српског језика у току наставе. Заинтересовани су за све што се ради, било да је учење ћирилице и латинице било да је у питању градиво о Србији“, објашњава Јелена Јабланов Максимовић, координаторка пројекта Школа српског језика на Малти.

Слично одушевљење деце и у Аустрији где се у чак 16 школа учи српски. Половина њих је у Бечу.

„Они ту добијају нешто што не могу добити ни од породице ни од школског система у Аустрији, а то је контекст у коме они живе а то је да живе у двојезичном систему и да није један или други доминантан и да они добијају могућност избора“, каже проф. Срђан Мијалковић, координатор обрзовно-васпитног рада за Аустрију .

Од Америке преко Јужноафричке Републике до Финске и Русије, деца бирају да, уз редовни школски систем, упознају и матерњи језик, културу и историју. Програми су акредитовани од стране Министарсва просвете.

„Ми као матица не можемо много да помогнемо људима у нашој дијаспори око економских ствари, они то већ сами решавају, али око очувања идентитета и језика и те како можемо и те како то чинимо. Отворили смо допунске школе чак и на Kанарским острвима, постоји изрека: нема где нема наших људи а ми желимо да додамо: нема где нема српских школа. И то је наш циљ“, указује Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Само ове године држава је издвојила 20 милиона динара за отварање 23 допунске школе.

„Са овим новим допунским школама које смо отворили повећали смо тај број за око 800, а ускоро очекујемо да тај број пређе и 1.000 деце, тако да смо број сада само за годину дана повећали број деце која уче српски за око 20 посто“, додаје Гујон.

После времена криза, санкција и бомбардовања када су српске школе у свету масовно нестајале, последњих година обнављају се и отварају нове. До Светог Саве, како најављују из Управе за сарадњу са дијаспором, у 7 нових школа малишани ће имати прилику да науче падеже и рецитују српске песмице.