Стиже „Ноћ музеја“

Манифестација „Ноћ музеја“ биће организована 17. маја 2014. године у више од 150 установа културе у око 60 градова и места Србије, а у Београду ће бити отворене изложбе у 70 галерија и уметничких простора.

Оснивач манифестације Ана Јовановић рекла је на конференцији за новинаре да ће ове године у програм бити укључено више садржаја и у Београду и у Србији, јер су организатори препознали да та манифестација може да пренесе поруку.

„‘Ноћ музеја’ биће богата, креативна и разноврсна. Ове године биће организовано више садржаја за мушкарце, иако су истраживања показала да ‘Ноћ музеја’ у већој мери посећују жене“, напоменула је Јовановићева.

Према њеним речима, мушкој публици биће интересантне изложбе наоуружања у 20. веку, прво представљање јавности макете контроверзног незавршеног дела Ивана Мештровића „Видовдански храм“, затим изложба потписа и аутограма светских политичара.

Манифестација „Ноћ музеја“ први пут имаће земљу партнера, а ове године то ће бити Турска, док ће, према најави организатора, премијерно у програму учествовати и Ивањица, Падина и Топола.

„Ноћ музеја“ у Србији биће организована 11. пут под покровитељством Министарства културе и информисања и подршку спонзора.

Прошле године, јубиларна, десера „Ноћ музеја“ одржана је у 68 градова и места Србије, на 60 локација у Београду и 345 у целој Србији, а по броју учесника била је на трећем месту у Европи.

Ноћ музеја у Србији и ове године биће део Европске Ноћи музеја у којој традиционално учествује више од 30 земаља и скоро 3.200 музеја.