Срце Београда

Смештена на ушћу Саве у Дунав налази се Калемегданска тврђава, обележје Београда. До ње је најлакше доћи из правца Кнез Михајлове улице, и дневно је посети неколико хиљада људи. За разгледање целе тврђаве потребно је око сат времена. Састоји се из доњег и горњег града. На самом улазу у горњи град могу се угледати продавци најразличитијих сувенира који се свакодневно сусрећу са туристима који посете Београд. Један од продаваца каже да су странци фасцинирани овом грађевином и да су пуни утисака. Застају на сваком ћошку и фотографишу се. Лево од самог улаза дуж бетонске стазе оивичене зеленилом стиже се до дугог каменог зидића са којег се пружа предиван поглед, нарочито ако се на овом месту затекнете у касним поподневним часовима. Посматрање заласка сунца са овог места одише романтиком и мами заљубљене парове.

Наставите ли у овом правцу стиже се до дрвеног мостића и малог тунела који  води до споменика Победник, стајаће бронзане фигуре са мачем у десној и соколом у левој руци, дугој 14 метара где се простире још једна прелепа панорама. Свакодневно се у оваквим тунелима којих има  на Калемегдану неколико може угледати по који свирач гитаре који песмом покушава да увесели пролазнике и да заради за живот. Каже да су посебно дарежљиви туристи али се и на наше не жали. Скупи се неки динар. Десно од улаза у тврђаву дуж стазе оивичене клупама залази се у доњи део града. Овај део града посебно је примамљив најмлађим посетиоцима. У њему се налази луна парк, игралиште као и Зоо врт „Врт добре наде“ који има више од две хиљаде становника најразличитијих врста. Богат је и Галеријом скулптура као и споменицима познатих животиња попут мајмуна Самија.

Најстарији делови трђаве потичу из првог века пре Нове ере, а прво утврђење подигла су келтска племена у трећем веку пре Нове ере под називом Сингидунум. Њега су 441 срушили Хуни, а град је обновио Јустинијан и оградио га високим зидинама.

Шетајући се Калемегданом могу се срести људи различитих генерација, од деце, њихових родитеља па до пензинера који играју своје чувене партије шаха. Највећи утисак на посетиоце остављају невероватни видици. Некада је Калемегдан био узрок главних окупација, а данас сведочи о различитим културама. На дугачким и високим окрњеним зидовима још увек су видљиви трагови борби. Осим што је сведок историје Калемегдан је средиште културе. Сваке године се на њему одвијају разне манифестације, концерти и изложбе.