Сајам књига у знаку Кине

Сајам књига

Међународни београдски сајам књига, 59. по реду, биће одржан од 26. октобра до 2. новембра у халама Београдског сајма и протећи ће у знаку Кине, под слоганом „Време је за књигу“.

О предстојећој манифестацији, највећој културној у Србији, на  конференцији одржаној у Скупштини Београда, говорили су градски секретар за културу Владан Вукосављевић, председник одбора Сајма књига Зоран Аврамовић, амбасадор Кине у Београду Ли Манчанг, уредник програма сајма књижевник Драган Хамовић, директор „Института Конфучије“ Радислав Пушић, преноси Танјуг.

Секретар за културу Владан Вукосављевић је истакао да је до сада пријављено више од 450 директних излагача и за сада 33 из иностранства. Он је казао да би одабрани слоган могао да се користи за сваки наредни сајам, јер „недвосмислено говори да је свако време право време за књигу и универзалне вредности“.

Председник одбора сајма Аврамовић подсетио је да ће као и сви претходни и овога пута сајам бити отворен од 10 до 21 сат, и да ће као и раније бити неколико изложбених целина а у хали 1 ће излагати они издавачи којима је издаваштво основна делатност.

У хали 2а, рекао је Аврамовић, биће смештен почасни гост београдског сајма књига – Кина, и инострани издавачи који ће представити национална издања.

Хала 2ц, резервисана је за издаваче школске стручне литературе, хала 4 је резервисана за издаваче из области религије, државне институције, дистрибутере и продају књига. На Галерији хале 4 биће продаване и коришћене антикварне књиге, док су у хали 1а програмске сале и изложбе а хала 2б резервисана је за дечје програме и изложбе.

На сајму изузев Кине учестоваће издавачи из- Француске, Босне и Херцеговине, Македоније, Ирана, Црне Горе, Јапана, Белорусије, Грчке, Хрватске, Велике Британије, Холандије, Русије, Аустрије, Шпаније, Немачке, Анголе, и Индије.

Према речима Аврамовића, Индија ће као почасни гост 60. Сајма књига посебно представити своју књижевност и културу. На овом сајму наступиће ЕУНИК (мрежа института културе земаља Европске Уније), који ће омогућити да се посетиоци штанда боље упознају са земљама ЕУ и са могућностима побољшања културне сарадње.

Кинески амбасадор у Београду најавио је да Кина шаље делегацију од 200 чланова, међу којима је око 100 успешних издавача из више од 60 издавачких кућа. На штанду који ће заузимати почасно место у хали 2а биће представљено више од 5000 најбољих публикација које ће презентовати квалитет и достигнућа данашњег кинеског издаваштва и културног развоја.

Амбасадор Ли Манчанг је казао да је још као студент у Београду посећивао Сајам књига и да је изузетно почаствован што ће ове године његова земља представити своју културну баштину и актуелни развој на простору који прелази 1000 квадратних метара.

Простор штанда је подељен на три функционалне целине.

Други простор је резервисан за неколико изложби док је трећи резервисан за пропратне програме. Током сајма рекао је амбасадор, Кина ће организовати 40 манифесетација укључујући церемонију отварања штанда , којој ће присустовати министри две земље, као и руководство градске владе.

Уредник пратећег програма сајма Драган Хамовић, казао је да ће поред представљања аутора и тема из Кине, фокус трибинских и промотивних програма, као и тематских изложби бити усмерен на три годишњице од значаја за српску културу: 200 година од изласка првих дела Вука Караџића (Писменице и Народне песмарице), 150.година од рођења Бранислава Нушића и 100 година од почетка Првог светског рата.

Поред већ ранијих простора и сала за трибине и изложбе, новина је промотивни простор у Арени хале 1. Хамовић је истакао, да ће се од понедељка до недеље у дечјем павиљону, према програму који је осмислила књижевница Гордана Малетић одвијати „Бескрајна прича“ намењена деци (хала 2б).

Професор Пушић је подвукао да су српски синолози припремили више трибина и тема посвећених кинеској књижевности у Србији и превођењу нових деласа кинеског на српски, као и састанке са кинеским научницима и писцима који долазе у Београд.