Шабан Бајрамовић у америчком музеју

Чувени музеј „Delta Mississippi Blues“, упутио је писмо пројект-менаџеру Нишвил џез фестивала у САД, Јелени Ивањац, у којим се изражава намера о организовању поставке о музичару Шабану Бајрамовићу. Бајрамовић би тиме постао први Србин и Ром у свету чији би рад и дело били део изложбеног фонда те институције.

Музеј „Delta Mississippi Blues“ је легат за најпознатије блуз музичаре из САД, посебно оне потекле из области делте Мисисипија.

Поред „Delta Mississippi Blues“ музеја, жељу за сличном поставком показало још неколико блуз музеја, међу њима и музеј у Њу Орлеансу који је најчувенији џез музеј.

Директор тог музеја, Грег Ламбси, срео се са директором Нишвила Иваном Благојевићем, управо у Њу Орлеансу, када је потврдио долазак на Нишвил, који ће се, према најавама, одржати од 6. до 15. августа.

„Током Ламбсијевог боравка у Нишу разговараћемо и о формирању спомен собе Шабана Бајрамовића у музеју џеза у Њу Орлеансу са репликом статуе Шабана Бајрамовића, постављеном на нишавском кеју“, изјавио је Иван Благојевић.

У поменутим музејима биће снимани делови документарног филма Ја сам Шабан, продуцента и вишеструко награђиваног редитеља Вељка Мирковића, а у копродукцији „Optimistic film“ и Нишвил џез фестивала.

Ја сам Шабан је прича о јединственом ромском музичару и његовом животу, испричана из угла оних који су га познавали, оних који су радили са њим, оних који су му се дивили и певали његове песме њему у част, али и оних који су знали и његове страсти према животу и слободи.