Пулицерове награде за извештавање из Украјине

Неколико америчких медија награђено је угледном Пулицеровом наградом. Међу њима су Њујорк тајмс за истраживање убистава цивила у Бучи и новинска агенција АП за фотографије из Маријупоља.

Kако се и очекивало, овогодишњом доделом Пулицерове награде доминирало је извештавање о рату у Украјини. И прошле године је жири посебну награду доделио украјинским новинарима – за њихову храброст, упорност и ангажман.

Ове године је пре свега одато признање америчким медијима који извештавају с лица места, па тако и у најугледнијој категорији „Паблик Сервис“ (Пулицерова награда за јавну службу).

„Награду добија Асошијетед прес (АП) за извештавање из опкољеног града Маријупоља, места масакра цивила након инвазије Русије на Украјину“, објавила је Мерџори Милер, председница Пулицеровог одбора за доделу награда.

Новинари те америчке новинске агенције извештавали су скоро три недеље као једини представници медија из тог опкољеног лучког града – све док га нису освојиле руске јединице.

АП је такође добио и награду у категорији вести-фотографија за своје вести са фотографијама из првих дана рата.

Награду у категорији вести добио је лист Лос Анђелес тајмс за истраживање о расизму код градских локалних политичара. А Пулицерову националну награду за извештавање добила је Kеролајн Kиченер из листа Вашингтон пост. „За неустрашиво извештавање о сложеним последицама пресуде Ро против Вејда, а посебно за причу о малолетници из Тексаса која је родила близанце, јер абортус након нових ограничења више није био могућ“, стоји у образложењу жирија.

Награде се додељују од 1917. године, а утемељио их је амерички новинар мађарског порекла Џозеф Пулицер. Сматрају се најважнијим признањем за рад новинара, а додељују се у укупно 23 категорије, од којих се 15 односи на новинарство. Пулицерове награде додељују се и у области позоришта, музике и књижевности.