Први Вики камп 2014. је успешно завршен

Учесници Вики кампа Палић-Сегедин 2014.

У циљу бољег умрежавања и развијања добрих односа између огранака, ове године одржан је први Вики камп од 22. до 24. августа у организацији Викимедије Србије и Викимедије Мађарске. Последњег викенда августа, на Палићу и у Сегедину окупило се 17 волонтера из Србије и 3 волонтера из Мађарске. Три дана, два места, 20 мотивисаних учесника и велики број фотографија, резултирали су са 32 написана чланка на Википедији на српском језику на теме везане за Србију и Мађарску.

Међу учесницима Вики кампа, било је оних који до сада нису радили на Википедији нити су били упознати са пројектима организације, што је Викимедија Србије видела као могућност едукације нових људи и то потенцијалних Википедијанаца и Викимедијанаца. “Разноврсност је оно на чему увек радимо и што подржавамо. Пријатно смо изненађени бројем заинтересованих људи и желели смо свима да дамо прилику да учествују, тако да смо први део кампа одредили за обуку уређивања на Википедији за новајлије, а затим смо наставили са планираним уређивачким маратоном.“, рекли су из канцеларије Викимедије Србије. На уређивачком маратону учествовало је 20 Википедијанаца, направљено је 13 чланака, од којих је 8 нових и 5 допуњених и сви су покривали теме које су биле везане за Србију. Идеја је била да се Википедија обогати чланцима који су битни, а нису били заступљени. Поред радионице и уређивачког маратона, одржане су и две фото туре по Суботици и Палићу, на којима је посећена Српска православна црква, Суботичка синагога и Градска кућа, а обилазак завршен боравком у центру града. Након тога уследио је обилазак и фотографисање Палићког језера а успешан први дан завршен је дружењем Викимедијанаца и Википедијанаца и сумирањем позитивних утисака.

Радионица уређивања Википедије

Вики експедиција се наставила другог дана у Сегедину, где су учесници стигли око 12 часова. Овог пута, прво је уследила фото тура кроз град, обилазак знаменитости и музеја, где је направљен велики број фотографија. Након кратког предаха, одржан је уређивачки маратон, овог пута оријентисан на теме везане за Мађарску. Викимедијанци и Википедијанци су до касно увече уређивали чланке што је резултирало са 16 нових и 3 допуњена чланка.

Конференцијски део кампа одржан је трећег дана, када су Филип Маљковић и Андреа Тот представили Викимедију Србије и Викимедију Мађарске и причали о пројектима организација. Учесници су, затим, подељени у групе у оквиру којих су решавали студију случаја, која се тицала креирања бољих начина сарадње између Викимедије Србије и Викимедије Мађарске. Презентовањем решења од стране представника група као и поделом сертификата успешно је завршен први Вики камп 2014.