Прва изложба Пикасових скулптура после пола века

Једна од скулптура Пабла Пикаса

Њујоркшки музеј модерне уметности читав спрат је посветио скулптурама Пабла Пикаса, што је прва велика америчка изложба његове тродимензионалне уметности у последњих 50 година.

Од најранијих комада – мале фигуре жене која седи, рађене у теракоти 1902. године – до главе жене из 1964. године, изложба „Пикасове скулптуре“  обухвата више од 140 дела позајмљених из приватних и јавних колекција која приказују његов таленат и разноликост.

Међу изложбеним фигурама су и Коза из 1950. године и Гитара од метала и жице из 1914. године која је део колекције Њујоркшког музеј модерне уметности (МоМА).

Овај музеј ће бити једино место где ће скулптуре бити изложене од 14. септембра до 7. фебруара.

Шпански уметник се бавио претежно сликарством, а не вајарством, што му је омогућило да буде „екстремно слободан у замишљању скулптуре“, рекла је Ен Темкин, кустос у музеју МоМА.

Pikaso 4

Према њеним речима, ниво инвентивости, када је реч о материјалу или техници, донео је нове идеје које раније нису виђене у вајарству.

Пабло Пикасо, који је преминуо 1973. године, на скулптуре је гледао као на другове и током живота их је чувао код себе.

То делом објашњава зашто његова тродимензионална дела нису позната као и његове слике.

„Чувао их је у собама своје куће или у студију. Биле су његово власништво, док је на слике више гледао као на нешто што је направљено да би се излагало и продавало“, рекла је Ен Темпкин.

Пикасо је аутор око 700 скулптура и 4.300 слика, а вајараством се бавио у различитим периодима свог живота. 

Понекад је правио паузе од по неколико година и сваки пут када би се вратио вајарству би користио нове технике и материјале.

Изложба почиње скулптурама 20-годишњег Пикаса које су традиционалније – комади од глине или гипса који су касније изливани у бронзи.

Убрзо Пикасо упознаје афричку уметност и окреће се ка раду у дрвету. Током кубистичке фазе, правио је скулптуре од комада дрвета, картона, лимених конзерви.