Премијера биографске музичке драме „Миланковић“

Премијера биографске музичке драме „Миланковић“ биће одржана вечерас у опери и театру „Madlenianum“, са почетком у 19 часова. 

Ова представа биће одржана у посебно адаптираном простору Велике сцене позоришта у коме ће се сместити и публика. Писац биографске музичке драме “Миланковић” је Василије Антонијевић, а композитор и аутор музике је Вера Миланковић. У режији Александра Николића публика ће моћи да види Небојшу Дугалића у главној улози, а поред њега још и глумце Дубравку Ковјанић и Андрију Даничића. “Ми смо се трудили да у ову представу сместимо елементе биографског, али и научног живота једног великог научника као што је Милутин Миланковић”, каже редитељ представе Александар Николић. Представа има циљ да исправи неправду која је задата историјским заборавом на нашег познатог научника. “Овај великан нас усмерава својим примером, ишао је за циљем који је себи задао а до кога се стиже упорним радом”, каже ауторка музике Вера Миланковић.


Милутин Миланковић који је из славонског села Драча, преко Беча где је докторирао на техничким наукама и почео да гради успешну каријеру грађевинског инжењера, патриотски одабрао Београд као место где ће се бавити науком само са папиром и оловком у руци подучавати младе људе. Он је дошао до изузетних открића у области небеске механике и много допринео угледу српске науке у свету.

Репризе ове представе биће одржане 29.  новембра и 9. и 23. децембра, 2013. године.