Позив на еколошки устанак

Aутор: Стефан СТАМЕНКОВИЋ

Ко би рекао да се на Европском континенту дижу устанци у 21. веку. Србија је држава позната по устанцима за слободу народа и одржавањем жеље за слободом више од 350 година. Но, иако је прошло време ослобађања од стране власти, устанци се и даље дижу. Овог пута у питању је „Еколошки устанак“ одржан испред Народне Скупштине. Присуствовало је неколико хиљада грађана. Колона је затим кренула ка Влади Србије, потом Ресавском до представништва компаније „Рио Тинто“, и онда до РТС-а.

Корени проблема

Једно од горућих питања целог човечанства, а посебно Србије је питање и проблем загађења природе. Иако свет, а посебно развијене земље Европске Уније раде увелико на овом проблему већ годинама, чак деценија. Но, оне су имале деценије мира и трговине, економског и научног развоја.

Нажалост, Србија није имала такав мир, а од завршетка бомбардовања и свргавања Милошевића 2000. власти покушавају да сустигну земље ЕУ. У свом том трчању ка економској развијености, продаји некад државних фирми и фабрика, заборавило се на животну околину. Не прође недеља а да се у новинама, сајтовима, или друштвеним мрежама не појаве страхотне слике река пуних пластике, огромна сметлишта која непрестано горе, фабрике које испуштају непрерађене или недовољно прерађене и пречишћене хемикалије у реке (попут слика реке Пек у близини Смедеревске железаре). На све ово треба додати и термоелектране, саобраћај, као и кућна ложишта. 16 термоелектрана на поднебљу Западног Балкана емитују (по статистици из 2016. године) исту количину сумпор-диоксида колико и 250 термоелектрана у земљама ЕУ.

Чекаћемо вас свуда

Али срећом по нашу природу постоје људи који су увидели овај проблем, и организовали се да протестују, чисте и делају тамо где држава стане. Простест је одржан у организацији „Одбранимо реке Старе Планине“ уз подршку више од 80 еколошких организација као и познатих личности, али и стручњака. Протест је почео обраћањем песника Љубивоја Ршумовића, док су говорници били Декан Шумарског факултета Ратко Ристић и Зоран Костић Цане, певач групе „Партибрејкерси“. Костић је поручио окупљеним грађанима да не допусте да нам се деца рађају болесна, да постанемо грађани другог реда.

Александар Јовановић Ћута, поручио је инвеститорима да ће им пропасти сваки евро који су уложили у тровање Србије, и да ће их чекати свуда, у Кошутњаку, Макишу, Дрини, Старој Планини. Позвао је и окупљене да се прекине са поделама и да се уједине.

Уследили су говори стручњака, организација из БиХ, чији су представници рекли да знају какве проблеме имамо, да их делимо и позвала на уједињење. Окупљенима су се обратили и студенти Шумарског факултета, као и представници фриленсера који су подржали протест. После шетње до Владе и представништва компаније Рио Тинто, колона се упутила ка РТС- у где је изнела захтев за двочасовном емисијом у којој би учествовали ресорни министри и директори јавних предузећа.

Природа уједињује

Екологија је једна од ретких тема која уједињује људе, које код да су идеологије. На протесту су се могли видети и националисти и особе грађанске оријентације, људи који воле поп, турбо фолк , металци и панкери. Од пензионера до деце која су дошла са родитељима. Ако је по нечему судити будућност ових организација и покрета за очување здраве животне средине, то је да раде добар посао на уједињавању дубоко разједињеног народа. А природа Србије има чему да се радује, да је деца нису заборавила и не дају је тако лако.