Поход на Majoрку – бисер Балеара

Ауторка: Теодора Мирковић

Бистро море, прелепе пешчне плаже, скривене лагуне дуж обале дуге 554 километра, борове шуме, палме али и планински венци – све на једном месту. И више него довољно за идеално летовање.

Где се налази Мајорка?

majorka 1

Једно од најпознатијих летовалишта Европе које се налази у Средоземном мору, јужно од Барселоне јесте управо острво Мајорка. Припада Балеарским острвима као и веома популарна Ибица, Менорко и Форментеро. С обзиром на то да Мајорка припада Шпанији, већина становништва је шпанско, али има и доста Португалаца и Француза.

Палма де Мајорка или скраћено само Палма је веома модеран град у ком богатство и луксуз врве из многобројних луксузних бутика, јахтинг клубова и елитних ресторана. Поред тога, град нуди и велики број културних садржаја, а могу се видети и историјске знаменитости из средњег века. На Палми живи готово половина становништва целог острва. У главном граду Мајорке можете видети и веома познату катедралу Ла Сеу, која потиче из средњег века, грађена је 400 година и окружена је великим каменим бедемима. У самој катедрали налази се музеј у коме можете видети преле слике са религијском тематиком. Саграђена је у Готичком стилу.

Најлепше плаже шпанског острва

Оно по чему туристи заправо највише памте Мајорку јесу плаже. На острву можете наћи дугачке пешчане плаже, кристално чисто море тиркизне боје, са обиљем живог света у њему. Неке од плажа имају и природни хлад борових шума који окружују острво. На јужном делу Мајорке налази се најпознатија плажа острва Плаја де Палма. Дугачка је 6 километара, а изузетним изгледом, ситним песком и високим палмама нуди потпуно задовољство. Поред ње, једна од најпосећениј плажа јесте С Арсенал. Такође, важи за плажу коју привлачи туристе који воле активан и узбудљив одмор.

majorka 2

Нуди велики број различитих спортских активности као што су једрење, роњење и веслање.

Иљетас- Монте Kарло Мајорке

Место које туристи често називају „Монте Kарлом“ Мајорке јесте Иљетас. Мало место је веома познато по благој клими, јер ветар који веома често дува, разбија врућину, па колико год да је вруће, посетиоци имају пријатан осећај топлоте. Иљетас је познат по великом броју луксузних хотела, а у близини се налази и један од најбољих голф терена на острву. Позанте плаже су: Иљетас, Кала Комптесса, Кала Оли.