Петру Божовићу Нушићева награда за животно дело

Глумцу Петру Божовићу у Смедереву уручена је Нушићева награда за животно дело глумцу-комичару чиме је завршен 38. фестивал „Нушићеви дани“.

„Драго Смедерево, више бих волео да сам присутан у теби, него да те имам само у срцу, али то је већ заслуга других, оних који не схватају да је ово је последња и велика српска престоница.И то не само део великог царства, већ део културног наслеђа, и велики бранич духовних вредности које су нас одржале у време док су друге континенте и народе тек проналазили“, рекао је, између осталог, у беседи након доделе награде Петар Божовић, мајстор сценске комике, како су га у Смедереву назвали.

Петар Божовић је филмски, телевизијски и позоришни глумац. Током вишедеценијске каријере остварио је приближно 200 улога.

Препознатљив је као Жорж у „Лепоти порока“, Зељо у „Чуду невиђеном“, доктор за љубавне проблеме у „Чекај ме, ја сигурно нећу доћи“, Гаврило у „Волим и ја неранџе… но трпим“…

Остварио је запажене улоге и у позоришту. Играо је на сценама готово свих београдских позоришта, а у периоду од 1. септембра 1984. до 1. фебруара 1994. био је члан Народног позоришта. Ипак, најпознатији је по својим монодрамама, „Рече ми један човек“. „Ћераћемо се још“ и „Кад будем млађи“, које изводи по текстовима Матије Бећковића.

Награду са Нушићевим ликом придодаће и многобројним признањима, међу којима је и Добричин прстен који се додељује глумцима за животно дело.