Одећу дизајнирамо за загрљаје

Ауторка: Јована Јешић

Марија и Данијела су две младе и амбициозне девојке које стоје иза бренда „Hugsy“. Оне се баве производњом и продајом гардеробе која је направљена од најквалитетнијих материјала, а оно по чему се разликују од других брендова је између осталог то што њихова гардероба носи оригиналне речи из свих светских језика за које не постоји директан превод у другом језику.

Kако је настао Ваш бренд?

odeca 2Данијела: Искрено, идеја ми је дошла у сну. Имам неки постулат у животу, да шта год ми лепо дође у сну, то морам да остварим! Поделила сам идеју са мојом другарицом Маријом и без пуно премишљања кренуле смо у нашу заједничку причу.

Kако сте се одлучиле да започнете свој посао?

Ниједна од нас нема страх од неуспеха и увек смо жељне да пробамо нешто ново, тако да је одлука да почнемо дошла врло брзо и спонтано, без неких грандиозних припрема.

У временима када је модерна хладнокрвност и дистанца од емоција Ваше етикете носе натпис: “Дизајнирано за загрљаје“, значи ли то да Ви желите да мотивишете људе на загрљаје и друге емоције које хране душу?

Марија: Загрљаји су дивни показатељи љубави, који могу да изнесу различите поруке – Ту сам за тебе, Волим те, Хајде да делимо живот заједно…И сви смо ми створени за загрљаје и размену искрених емоција, колико год се скривали под маском равнодушности пред друштвом, јер је тобоже друштвено пожељно.

Где црпите идеје?

Са свих страна. Саме речи и промишљање о њиховом значењу могу да те одведу у невероватне смерове. И онда обожавамо да причамо са другим људима, шта за њих представљају те речи и тако долазимо до сјајне ширине и увек се одушевимо Kолико смо сви различити и страствени за она питања која су од суштине најважнија – који је смисао нашег постојања, када смо најсрећнији, шта желимо да оставимо иза себе…

odeca 5Еколошки и друштвено сте освешћени те сте више пута новац од продаје прослеђивали на рачуне оболеле деце и садили сте дрвеће за сваки комад који сте продали. Kолико је то Вама значило и мислите ли да ће и друге компаније у неком тренутку се друштвено и еколошки освестити?

То је нешто што просто долази од срца. Ми осећамо не дужност, већ огромну жељу да вратимо назад заједници. Било кроз донације, или садњу дрвећа, или ангажовањем угрожених група грађана у наш рад како би свако добио једнако право за достојанствен живот, као што је сад случај са нашим новим цегером и Школом за децу са сметњама у развоју и омладину са инвалидетотом. Најлакше је бити паметан са стране и видети само туђе грешке, ми желимо да водимо својим примером.odeca 3

Kолико је тешко опстати на тржишту где велики произвођачи стављају катанце на врата малим произвођачима и тиме им затварају пут?

У свету брзих брендова и конзумеризма где се трендови производе као на траци а људи безумно купују много лако се изгуби смисао. И заборави да свако од нас има снагу да изабере боље за себе, друге људе и природу. Тешко је отргнути се модној машинерији али још теже је затворити очи пред страшним стварима који се дешавају под модним плаштом – запослени које раде у нехуманим условима, текстилни отпад који се у милионима тона баца сваке године, ваздушно загађење што се читав свет облачи у одећу произведену у земљама удаљеним хиљадама километара… За више о овој важној теми предлажемо да запратите дивне девојке из @ффмподкаста које причају о свим овим темама. И купујте локално. Од људи који стављају смисао и дуговечност испред гомилања профита

Kако заједница може да подржи мале локалне произвођаче као што је Ваш бренд?

Заједница и њена подршка је јако значајна за развој свих малих брендова. Kуповином наших производа, причом о значају свесне куповине и дељењем подршке нечијим сновима омогућићете да цела заједница просперира и поново се врати правим вредностима.

Можете ли нам открити које нове моделе припремате?

Сада смо лансирали производе настале у сарадњи са Терезом из @wалл.нотион-а и за почетак наша прва заједничка илустрација ће се наћи на еко торби који су израдили дивна бића, корисници Радног центра при Школи за омладину са инвалидитетом. Полако и стижу и други новитети.