Од А до Ш

штандови на Сајму

Међународни београдски Сајам књига, 57. по реду, биће одржан од 21. до 28. октобра под куполама београдског сајма. Отвориће га мађарска књижевница Ноеми Сечи, у име почасног госта Мађарске, као и наша песникиња Радмила Лазић.

На овогодишњем Сајму књига представиће се 478 излагача, од чега 60 из иностранства, а први пут ће бити представљено и више од 30 издавача и институција културе са Косова и Метохије. Свој штанд ће имати и Институти културе европских земаља у Београду (EUNIC), чији ће наступ бити посвећен књижевности за децу и младе.

„Слоган `Од А до Ш` деловао је најприкладније јер посетиоци могу да виде комплетну издавачку продукцију између два сајма“, објашњава уредница програма Сајма Оливера Стошић Ракић.

Жељко Ожеговић, председник одбора Сајма истиче да су новине то што Сајам траје један дан дуже, као и да је отворен посебни изложбени простор где ће се одржавати сви пратећи програми. Такође, сваког дана биће приказиван по један дугометражни и неколико кратких филмова који приказују богат фолклор и развијен књижевни живот Мађарске, која је почасни гост овогодишњег Сајма.

На предстојећем Сајму књига биће обележене годишњице везане за живот и дело Борислава Пекића, Стевана Раичковића и Радомира Константиновића. У оквиру Сајма биће уручене и награде за Издавача године, Издавачки подухват године, Дечју књигу године, као и ново признање за Најлепшу књигу. Додељује се и Награда „Доситеј Обрадовић“ страном издавачу за континуирани допринос у објављивању и промоцији српске књижевности.

Последњег дана Сајма, „Отворена књига“ биће предата Пољској која ће бити почасни гост наредне године.

Jelena Кresojević
Последњи радови