НЕСРЕЋА ВЕЛИКОГ ТАЛЕНТА

Аутопортрет- Ван Гог

Jедан од најпознатијих, најцењенијих и најутицајнијих сликара на свету, Винсент Ван Гог рођен је пре 160 година, 30. марта 1853. године у Зундерту, Холандија.

Један од највећих сликара постимпресионизма и зачетник колористичког експресионизма, Ван Гог је и деценијама после смрти (1890) једна од најутицајнијих фигура у уметности. Хиљаде његових слика и цртежа и данас се копирају, а његов стил и даље служи као инспирација многим младим уметницима.
Ван Гог је за свог живота продао само једну слику, а његова најбоља дела настала су за мање од три године и то пред крај живота. Међу најпознатијим су дела из серије Сунцокрети, затим Ириси, аутопортрети, Житно поље са чемпресима…
Био је веома плодан уметник, с обзиром да је за 10 година, колико је сликао, направио око 900 дела.
Осим што је био велики уметник, Ван Гог је остао познат и по својој ексцентричности и ћудљивој нарави што је и показао када је у нападу беса и љубоморе сам себи одсекао ухо.

Одрастао је уз мајку, оца свештеника, три сестре и два брата. Ван Гогови су били највећа породица трговаца уметничким делима и захваљујући стрицу, Винсент је са 22 године постао трговац репродукцијама у Лондону. Овај, слабо плаћени посао је напустио након чега је неко време радио као учитељ и тада се опробава у сликарству радећи социјалне теме – раднике у руднику и њихове породице.
Почетком 1886. године одлази у Париз гђе упознаје Анри де Тулуз-Лотрека, Пола Гогена и Пола Сезана. Иако у Паризу нико није желео његове слике, смогао је снаге и вере у себе да настави да слика. Из Париза одлази у Арл, на југу Француске, где је нашао надахнуће за своја дела, а ту му се у једном моменту придружује и Гоген пре одласка на Јужна мора.

Због дубоке депресије 1889. године на властити захтев је примљен у психијатријску болницу у Сан Реми, а следеће године, у својој 37 години, пуца себи у прса и умире након два дана, 29. јула 1890. године. Његова дела која некада није могао да прода данас се процењују у милионима долара.