МОЛИМО ВАС ДА ДИРАТЕ ПРЕДМЕТЕ

Музеј науке и технике не налази се у најпознатијој улици Дорћола, али уколико уместо у Страхињића бана залутате у Скендер-бегову улицу наћи ћете се пред његовим велелепним здањем. Можда ће вас на први поглед атрибут „велелепни“ збунити, јер је Mузеј смештен у некадашњој првој јавној термоцентрали на Дорћолу, али ће вас сигурно освојити на други поглед, након што га обиђете.

Унутрашњост музеја вас увлачи у временску капсулу развоја науке и технике кроз векове, предочену у изложбу симболичног назива ,,2. круг“ (други круг на путу ка реализацији будуће сталне поставке у новом простору). На 1.500 квадратних метара налази се ваша карта за времеплов помоћу које можете завирити у кинопројекторе, камеру из Париза, фотоапарате, прашњаве писаће машине, телевизоре минијатурне величине за савремено доба или осмотрити бројне бродске инструменте.

Истакнуто место имају очуване оргуље из 1926. године. Њихов пут их је водио из Језуитске цркве у Бечу ка београдској Цркви Светог Петра, па до Музеја науке и технике, где су доступне студентима Факултета музичке уметности који на њима вежбају приликом организованих посета. Осим изложби, предавања, радионица и библиотеке, Музеј организује и концерте, а у плану је рестаурација изложених инструмената, како би се концерти одржавали на музичким експонатима.

Вођени податком светских научно-техничких музеја и организација (члан ICOM-овог Међународног комитета за научно-техничке музеје и Уније техничких музеја средње Европе) да су управо деца најбројнији посетиоци ових музеја, у приземљу зграде је од априла 2012. године. смештен Дечји музеј са поруком ,,Молимо вас да дирате предмете“.

Према речима директорке Соње Зимонић, деци су технички експонати посебно интересантни, јер могу да препознају предмете из своје околине или из окружења њихових бака и дека. Осим радионица за школску и предшколску децу, од пролећа се у Музеју организују и прославе дечјих рођендана са едукативним карактером прилагођеним слављеничкој атмосфери.

У мају прошле године, Музеј је за посетиоце отворио и сталну поставку ,,Историје медицине у Србији кроз векове“. Налази се на адреси некадашњег Музеја српског лекарског друштва који је 2007. године припојен Музеју науке и технике. То је уједно и једино место у Србији где се можете упознати са историјатом медицине на нашим просторима.

Четири целине изложбе ,,2. круг“ чине комуникација, точак-машина-мотор, човек и техника, као и мера и број. До краја године предвиђено је  отварање још два нова одељења сталне поставке.

Марија Милинковић