Мој Београд душу има – фејсбук огледало престонице

Знаменитости Београда као са разгледнице, али и његова мање позната лица, скривена дворишта, старе фасаде. Све то чува Удружење љубитеља фотографије „Мој Београд душу има“. Недавно је прославило 10. рођендан, а Удружење је архиву фотографија престонице представило и недавно на својој осмој изложби.

Правник, пензионер и заљубљеник у Београд. Све то је Мића Грујић који из куће ретко када излази без фото-апарата. Главни град фотографише свакодневно и слике поставља на друштвеној мрежи Фејсбук. Убрзо су му се придружили суграђани па је тако настало Удружење љубитеља фотографије „Мој Београд душу има“.

Храм св. Саве

Наша група је формирана са намером и са жељом да окупи људе који воле Београд, који га поштују и који ту своју љубав деле са другима. Са посебним задовољством могу да кажем да има 68.200 чланова, свуда по свету и нису само у Београду, у Србији. И то нам је једно велико задовољство када схватимо да схватимо да било шта код нас да се објави то по целом свету стиже да се види. Тиме та наша мисија траје и даље. Ја кажем ово је првих 10 година“, прича Миодраг Мића Грујић из Удружења „Мој Београд душу има“.

У првих 10 година рада овог необичог Удружења настало је више од 50.000 фотографија Београда.

„На нашим фотографијама можете да видите буквално све и зграде, улице, људе, детаље, знаменитости, заиста све може да се види и то се понавља сваки дан. Ми смо пре свега аматери, нема професионалаца али се трудимо да наше фотографије што професионалније изгледају“, наводи овај заљубљеник у фотографију и наш главни град.

Калемегдан

Београд све чешће фотографишу и странци, објашњава Мића, и каже да им слике редовно пристижу. Истовремено, рад овог удружења помно прате наши људи у иностранству.

„То је заиста специфично. Имао сам прилике да причам са човеком који је на Новом Зеланду, отишао је тамо пре 50 и више година и он каже: Ја на сасвим другачији начин посматрам те фотографије, ви погледате и одете а ја видим – Ијао, то је моја улица, ја сам се ту играо, ја сам ту одрастао. Сасвим је друга прича када то гледамо ми овде јер знамо сваки ћошак Београда, а сасвим је друга ситуација када гледа неко ко је отишао давно“, истиче Грујић и наводи да група представља неку врсту прозора у Београд.

А кроз тај прозор виде се фотографије готово сваког скривеног кутка Београда. Ипак, љубитеље фотографије изнова изненади неко непознато лице престонице.

„Свакодневно се појави фотографија која је ваау, што би рекли клинци. Скоро се појавила фотографија ауто-пута и облака пред невреме, нешто заиста спектакуларно. Искрено говорећи, не знам који би детаљ био, а да већ није забележен и да није снимљен. Десет година колико трајемо, толики број фотографија, можда има и нешто што није снимљено па биће снимљено“, поручује Мића.