Мерлин Монро – легенда која засењује све остале

Мерлин Монро – легенда која засењује све остале

 

Биографија

 

Норма Џин Бејкер Мортенсон рођена је 1.јуна 1926 године у сиротишту у Лос Анђелесу,као ванбрачно дете Гледис Перл Монро.Расла је по хранитељским породицама јер јој је мајка имала озбиљних психичких проблема. Најчешће спомињана и митологизована личност у Холивудској историји,Мерлин Монро остаје и даље ултимативна звезда.Невина,рањива,и немогуће заводљива,она дефинише саму суштину сексуалности на екрану.Постигла је брзи успон од пин-ап девојке до интернационалне звезде,била је надарена комичарка коју камера обожава.Током свог исувише кратког живота превазишла је много успона и падова и била несхваћена и несрећна и поред огромне славе и успеха.Сама себи била је највећи непријатељ и претња која ју је довела до краха.Ипак Монро остаје најомиљенија филмска икона,отпорна на пустошење доба,легенда која засењује све остале.

 

Каријера

 

Узима уметничко име Мерлин Монро по глумици Мерлин Милер са којом су је често упоређивали.Тада разочарана зарадом,она изјављује “У Холивуду ти плаћају 1000 долара за пољубац ,а 50 центи за душу “.Али без обзира на ново уметничко име и нови имиџ секси плавуше,пробој у свет филма није био нимало лак.У почетку је глумила у нискобуџетним филмовима Б класе ,и то најчешће глупе плавуше.Прву велику шансу добија у филму Џона Хјустона “Џунгла на асфалту“ из 1950.године. Монро није желела да је вечито прати глас глупе плавуше,па се уписује у школу глуме код чувеног Лија Страсберга,што ће уродити плодом. Сјајна Мерлин Монро,надарена и глумачким и музичким талентом,снима убрзо око тридесетак филмова,а неки од њих су Мајмунска посла(1952), Све о Ив(1950) ,Мушкарци више воле плавуше(1953),Седам година верности(1955),Како се удати за милионера(1953),Аутобуска станица(1956) итд.Своју улогу звезде обезбедила је 1953.године,улогом у филму “Нијагара“.Међутим највећу славу је постигла у филму “Неки то воле вруће“,за коју је добила Златни глобус као најбоља глумица у мјузиклу.У мају 1962.године остварила је последњи јавни наступ,певајући “Срећан рођендан,драги председниче“ на прослави рођендана Џона Кенедија.Поред филмске каријере,Монро је остала упамћена и по томе што се сликала за “Вог“,а са успехом се појављују и њене обнажене фотографије које је снимао фотограф Том Кели док је још била девојка.Откупљује их Хју Хефнер и у децембру 1953.године објављује их у првом издању Плејбоја.Коментаришући фотографије,Монро је на питање новинара шта носи у кревету,провокативно одговорила “Шанел 5“.

 

Љубавни живот

 

Први пут се удала са 16 година за Џејмса Доертија.Њихов брак је трајао свега само четири године,углавном због њихове константне раздвојености када је отишао у војску.Каснје се удала за Џоа Димађија,познатог бејзбол играча.После пар месеци је снимила култну сцену у којој јој ветар диже хаљину.Сваки пут кад би се хаљина дигла,публика би се узбудила,а Димађо полудео од љубоморе.Мерлин је затражила развод после само девет месеци брака због психичког насиља. Њен психијатар ју је,годину дана пре њене смрти,сместио у психијатријску болницу.Како се није могла сама одјавити,позвала је Димађа,који ју је извадио из болнице.Након њене смрти,Димађо је отишао по њено тело и сам организовао сахрану.Двадесет година је слао на њену гробницу букет црвених ружа,три пута недељно.За разлику од њена друга два мужа,Димађо никада није говорио о њој за медије,нити се икада поново женио.Тврди се да су последње речи Димађија биле “Коначно ћу да видим Мерлин“.Само пола године након развода од Димађа,поново је стала на луди камен,сада са драматургом Артуром Милером.Венчање се крило од медија и јавности.Мерлин је затруднела,међутим,убрзо је сазнала да болује од ендометриозе и да је трудноћа ванматерична и завршило се побачајем.Тај губитак никада није могла да преболи.После четири и по године заједничког живота,брак је окончан.Имала је кратку аферу са Ивом Монтаном,француско-италијанским шансоњером.Ни председник Џон Ф. Кенеди није остао равнодушан на њене чари,верује се да је имала аферу са њим као и са његовим братом.Марлон Брандо је у својој аутобиографији тврдио да је био у вези са Монро.

 

Трагична смрт

 

Мерлин је нађена мртва у својој кући у Лос анђелесу, 5.августа 1962. године.Умрла је у својој 36-ој години.Званично саопштење каже да је узрок самоубиство,међутим постоји много мистерија и спекулација око њене преране смрти.Постоје многи који верују да је Монро убијена.Широко се спекулисало да је Мерлин Монро имала аферу са браћом Кенеди и да је постала веома захтевна,чак и да је веома често звала белу кућу.Постоје чак и нека убеђења да је ЦИА умешана у њено убиство,јер је млада глумица угрожавала председников имиџ. Али постоје и мишљења да је глумица заиста живот окончала шаком пилула.Ни њен живот ни њена смрт нису прошли без све могуће пажње. А кад су Артура Милера питали да ли иде на сахрану,он је тужно рекао-“Зашто бих? Она неће бити тамо“.