Марини Абрамовић златна медаља за заслуге

Поводом 140 година дипломатских односа Америке и Србије, у срцу Менхетна у Њујорку на свака три минута приказиван је спот од 16 секунди, у чијем фокусу је Марина Абрамовић, једна од најзначајнијих уметника данашњице, која живи у том граду. Њој је Златну медаљу за заслуге у име председника Србије уручио амбасадор Марко Ђурић.

Једна од најутицајнијих уметница перформанса данашњице Марина Абрамовић поручила је, после признања које јој је додела Србија, да ће увек имати вемена да посети своју земљу и да само треба поново да јој се пошаље позив.

„Тренутно до 2025. године имам комплетно пун распоред, али ћу увек имати времена за нашу земљу”, рекла је Абрамовић.

Абрамовић је рекла и да је веома захвална за то признање и да не зна да ли је била спремна да је добије раније.

„Врло је лако критиковати све. Ја не волим да критикујем када нешто добијем”, рекла је Абрамовић оцењујући моменат у коме јој је додељена награда речима „увек је време када треба да буде време”.

Каже и да је за њу била веома важна изложба „Чистач у Музеју савремене уметности” , као и њен повратак у Београд те 2019. године.

Марина Абрамовић рођена је у Београду 1946. године.

Kао дете револуционара НОБ-а и сама је одувек била заинтересована за револуцију, али ону у уметности. И постигла је свој циљ и постала наш међународно најпризнатији и најнаграђиванији уметник. Још почетком седамдесетих у СKЦ-у, као део неформалне групе шесторо уметника. Реализовала је бројне акције и перформансе који су унели тектонске промене у начин изражавања и деловања на овдашњој сцени. Исцрпљивање тела је у основи њене уметности.

На Априлским сусретима 1973. запалила је ватру око звезде петокраке и, након спаљивања праменова косе и ноктију, легла у њен центар, умало се угушивши, а годину дана касније у Галерији савремене уметности у Загребу пред публиком је узимала таблете за лечење акутне шизофреније, желећи да доведе своје тело у непредвидива стања…

За њену каријеру кључан је одлазак у Амстердам и сусрет са немачким уметником Улајем.

Од 2005. године живи и ради у Њујорку.

Добитница је многобројних награда.