Легат Иванке Лукатели отворен у Адлигату

Легат примабалерине и баронесе Иванке Лукатели отворен је у Удружењу за уметност, културу  и међународну сарадњу Адлигат. 

У легату, који прати пригодна изложба, између осталог, налази се комплетна архива и фото-архива коју је Лукатели сакупљала о својим наступима. Приказане су и награде, лични предмети, песма коју је чувеној примабалерини написао песник Мирослав Антић као и слика коју је за њу насликао. Ту су и стотине писама и честитки колега и пријатеља. Изложба ће бити отворена у Адлигату до 15. децембра, а затим ће бити послата у друге градове широм Србије.

ivanka 22Иванка Лукатели је једна од најзначајнијих српских балерина, примабалерина Народног позоришта у Београду и Националног баварског позоришта у Минхену. На сцени се појавила више од пет хиљада пута, од чега чак три стотине пута играјући у „Лабудовом језеру“. Уједно, она је једна од најзначајнијих српских балетских педагошкиња, која је током радног века одржала 27.000 часова на неколико континената.

Као директорка балета радила је у Српском народном позоришту, у Новом Саду, и Народном позоришту, у Београду. Завршила је Средњу балетску школу „Лујо Давичо“, а специјализацију на Московској државној балетској школи. Као врхунска балерина гостовала је у скоро свим државама света, а нарочито је био запажен њен успех на Међународном конкурсу младих балетских уметника у Москви, у финалу такмичења балетских парова у Јапану и солистички ангажман у минхенској Опери.

Једна је од најнаграђиванијих српских балетских уметника. Између осталог, добила је пет позоришних награда за најбоља годишња остварења (Народно позориште), награде Љубљанског Бијенала за најбоље остварење, награде за најбоље уметничко остварење града Минхена, Октобарску награду града Београда, Награде за животно дело Удружења балетских уметника Србије, признање националног уметника од Министарства културе Србије.