Концерт у доба короне који није за осуду

Ауторка: Ксенија Симовић

Препуна Kнез Михаилова улица као некада. Сви су на истом месту због једног циља, 20.000 евра за лечење девојчице Соње Милошевић. За обичног грађанина један сасвим обичан дан, али за Соњу и њене родитеље нада и корак ближе неком бољем животу. Излазим из превоза и пробијам се кроз гужву на теразијским тротоарима. Kнез Михаилова улица је позната по уличним свирачима и певачима. Замишљено прелазим преко Трга републике и пажњу ми одвлачи велика разиграна група људи која се окупила око топлог женског гласа на платоу испред познатог београдског ресторана. Приближавајући се, у првом плану видим натпис „968 на 3030“. Видим познату певачицу млађих генерација, Марију Микић, и испред ње кутију са добро познатом зеленом налепницом. У питању је концерт хуманитарног карактера, који певачица одржава за дете свог колеге и пријатеља.

На свирци су се све време смењивале групе људи, али сви су дали свој допринос. Низали су се бројни хитови и сви су певали у глас. Подигнуте руке и телефони који су забелезили и пренели снимке на друштвене мреже, па и самим тим позвали остале да учествују.

Да ли се људски живот може мерити порукама?

Фондације, нажалост, сваки дан броје све више деце којима је потребна помоћ. Цене варирају од неколико хиљада до чак и неколико милиона евра. Kако одлучити коме је потребније, за кога послати поруку јако је тешко. Србија се доста пута ујединила и показала да може, па је вођена тим искуствима Марија непрестано понављала да када би свако послао једну поруку стигли бисмо до циља, осећала се као водитељка али и поред треме коју како каже има по први пут, знала је да чини праву ствар. Показало се као добро радити овакве акције, јер људи практично своју улазницу за концерт обезбеде слањем поруке.

Kонцерту на замишљеној сцени у једној од најпознатијих београдских улица присуствовале су и њене бројне колеге. Упркос протестима који су се одржавали тог дана недалеко од места догађаја, чиме су и неки учесници спречени да се појаве, концерт је одржан. На тренутак је изгледало као да се све вратило у нормалу, насмејана лица, разиграни људи, наизглед срећни, а вероватно и поносни што су дали свој допринос.

Група новинара чекала је поред „Руског цара“ да разговара са Маријом Микић. На почетку им је појаснила од куда та идеја и како је успела то да реализује. Видно исцрпљена али је ипак била заинтересована да подели своје утиске. Каже да се ниједног тренутка није двоумила, чим је чула о чему се ради. Свесна је да финансијски није могла пуно да допринесе, јер је и сама услед ситуације са вирусом практично остала без посла.

Два дана након акције, певачица се обратила публици путем друштвене мреже Инстаграм. Захвалила се свима још једном и рекла да је скупљено око 10.000 евра и како је девојчица Соња, захваљујући добрим људима, на пола пута до излечења.