Када новац није довољан?

Када купујете карту за Бечки новогодишњи концерт. Тада Вам је потребна срећа, јер карте се добијају на лутрији.

Овај концерт се одржава три пута годишње и то у три дана: 30. и 31. децембра и првог дана у години, у једанаест часова. Бечка филхармонија тада изводи најпознатија дела композитора из породице Штраус, као и неколико дела изабраног аутора (као што је Франц Лист). Бис се састоји из три композиције – прва је полка по избору диригента, друга „На лепом плавом Дунаву“, а трећа је  „Радецки марш“. Радецки марш је најпопуларнија јер и публика при његовом извођењу има прилику да учествује тако што пљескајући рукама „удара ритам“.

Бечка филхармонија је први пут одржала Новогодишњи концерт под палицом Клеменса Крауса 1939. године. Годину дана раније филхармонија је била десеткована од стране Хитлероваца. Тада је велики број музичара приступио нацистима, док је неколико виртуоза лишено живота због јеврејског порекла. Одржавање концерта је настављено у ратним годинама које су уследиле.

Ако имате тридесет евра „у штеку“, већ другог јануара можете аплицирати за куповину карата за концерт који се одржава првог дана наредне године. Двадесет дана, колико је предвиђено за подношење пријава, карте коштају између 30 и 940 евра. Након пријављивања, срећа ступа на сцену – само она Вам може помоћи како би Ваше име било извучено из бубња.

Данас је Бечка филхармонија једна од најбољих у свету, а 2006. године је проглашена за најбољи класични оркестар у Европи.  И док се ова филхармонија прославила захваљујући породици Штраус (Јохан Штраус отац, Јохан Штраус син, Едуард Штраус и Јозеф Штраус), музика коју су ови музичари компоновали није увек била пожељна у Бечу. Сматрана је „шармантном“, али и недовољно озбиљном, међутим то се брзо променило. Полетност и оптимизам које подстичу валцери и полке Штраусових постали су популарни код народа, а већ тридесет година након оснивања филхармоније Јохан Штраус син је свирајући виолину дириговао музичарима који су свирали валцер „Бечка крв“. Након скоро тридесет година дириговања у Филхармонији, Јохану Штраусу сину је 1899. година била кобна – услед тешке прехладе добијене на бини је и преминуо.

Седамдесетдругим новогодишњим концертом ће дириговати Мариш Јансонс. „Патриотски марш“, дело браће Јохана и Јозефа Штрауса ће отворити концерт у Музикферајну. Ову велелепну халу ће, као и сваке године, окитити бечки цвећари цвећем које италијански град Санремо од 1980. године дарује Бечлијама.

Ако нисте међу 700 „срећника“ који су дошли до карата за концерт (а пријави се сваке године око 60.000 људи), концерт можете гледати у директном преносу захваљујући дистрибутивној мрежи Европске радиодифузне уније – Евровизији. У телевизијском преносу гледаоцима се приказују тематски одабране слике, као и балетске тачке које се играју у дворцу Шенбрун. Двадесет година након свог премијерног извођења, концерт се преселио и на мале екране захваљујући аустријској телевизији ОРФ. Непосредно након овог концерта, Евровизија емитује и пренос такмичења у скијашким скоковима из Гармиш – Партенкирхена.

Ако Ваше име није извучено из бубња, и даље је могуће добити карте, ако има оних који су вољни да их препродају. Три дана пред концерт 1.1.2012. године карте за партер коштају 9.392 евра (могу се купити на сајту viagogo.de), док су цене карата за галерију 7.380 евра.