Град магичних двораца и најслађе торте

Aуторка: Милица Лекић

stefans plac

“Права лепота путовања не састоји се у упоyнавању нових пејзажа, већ у мењању погледа на свет”, рекао је Марсел Пруст. Баш тако је и мени главни град Аустрије променио поглед на свет и проширио ми видике. Беч, град у ком је рођен Моцарт, био је посед Хазбурговаца, одише културним и историјским значајем.

Тек што сам крочила у овај магични град, на станици „убера“ сам се изгубила и затражила помоћ од њега, високог човека, светле косе и још светлијих очију, који је срушио све стереотипе о хладном карактеру свог народа. Чуо је да нисам Бечлијка по мом телефонском разговору и понудио се да ми покаже куда да идем ка Шенбруну. Купила ме је њеогва речениа: „госпођице, био бих врло рад да Вас упознам са нашом културом и знаменитостима , као неко ко је прави Аустријанац“. Док смо пролазили главном улицом Мариахилферштрасе пратили су нас улични свирачи и кочије. Причао ми је о томе како је Уни Виен (Бечки Универзитет) најстарији универзитет на немачком говорном подручју и како је први „француски кроасан“ заправо направљен у Бечу. Наишли смо и на чувену католичку катедралу Штефансплац, која представља седиште бечке надбискупије.

Стигосмо и до Белведереа, комплекса палaта, који се састоји од горњег и доњег Белведереа. belvedere 1Најпознатији је по балу под маскама, одржаном због венчања Марије Антоанете Прве и Луја Шеснаестог. Александер ми је објашњава како су данас Шенбрун и Белведере под националним власништвом. Док шетамо стазом око дворца, у ваздуху се осећа тај дух племића који су ту живели и оставили трага у аустријској историји..

saher

На крају смо се упутили на планирану дестинацију, која је мени највише и привукла пажњу, дворац Шенбрун. Некадашња летња резиденција Хазбурговаца од 1569. Данашњи изглед добила је тек средином 18. века за време владавине Марије Терезије. Ово место је најпознатије по краљици Елизабети, познатој као Сиси.

Ако сте се питали да ли је легенда о томе да се још чују кораци племића у дворцу Белведере истинита, да ли је Шенбруно заиста магичан, а Сахер торта најслађа на свету, онда дефинитивно треба да се упутите у ову европску престоницу и уверите се у истинитост прича.На крају наше путешествије смо сели у једну посластичарницу, у којој смо јели чувену Сахер торту, која нам је засладила читав дан, а онда се поздравили И захвалила сам му се на дивном обиласку чаробног Беча и још дивнијем познанству.