Гинисов рекордер и једини дипломирани краватолог

Невен Вргоч експерт је за маркетинг и једини краватолог у Србији. Признат је и поштован у свету. Открива нам како је један одевни предмет начинио уметничким делом и како се носи сада када је акценат на масовној производњи.

Висок, светлог тена, ексцентричан и дубоко замишљен, Невен мирно седи у ћошку с рукама у крилу. Чак и док седимо за столом у хаустору, његова присутност изазива пажњу. Поздрављају га људи, док једна Италијанка улази у радњу. Невен јој се љубазно јави, одгоди сусрет с муштеријом и препусти је сину, који сада учи занат. Његова радња од шест квадрата у Чика Љубиној улици једним делом је изнајмљена – споља је мењачница. Каже да му то помаже да купи боје, да путује.

Странци су ми најчешће муштерије. Одушеве се када је кравата лепо насликана. Они радије бирају ове наизглед необичне, шаренолике, несиметричне, а стилизоване кравате.

Овај самарићанин досетио се да би могао преко амбасада да пошаље (њему) занимљивим људима кравату као поклон. Брзо се прочуло за њега, па је осамдесетих година прошлог века у својој радњи угостио бројне државнике, холивудске звезде, сликаре, спортисте и модне креаторе. Свака кравата ручно је рађена и има магичан број 22, пошто Невен верује да је испред времена. Верује да је кравата одраз стила, медаља нашег бића, и зато је на свакој радио детаљно, тек пошто темељно истражи карактер купца.

Свака моја кравата је на ивици перверзије. Облачим дух, а не тело. Направити потез на платну и на кравати је храброст, а поклонити неком пажњу већ је генијалност. Хтео сам да од кравате направим уметничко дело, слику која хода. Тако сам постао уникат. Има чак и етикета: ако вас три пута не питају где сте купили кравату, вратите је. И нема теорије да је неко врати, сви питају.

У ормарима славних

Невенове кравате налазе се у ормару шпанског краља Хуана Карлоса, принца Алберта од Монака, Жан-Пола Белмонда, Милоша Формана, Ив-Сена Лорана, Пјера Кардена, Отавија Мисонија, Хенрија Кисинџера, Арнолда Шварценегера, Ерона Спелинга, али и Ивана Тасовца, Жике Николића и Владе Дивца.

То ме инспирише да радим још боље, оригиналније. Обавеза је да ствараш још боље. Тако се изнова доказујем, зато стално радим, увек имам неке идеје. Ја волим свој посао, најтеже је када нема много посла, а најлепше је када добијеш комплимент за лепу кравату. Када чујем да је неко добио, да је носи, да се хвали, мени је срце пуно.

Рођен је 27. фебруара 1945. године у Сплиту, као ванбрачно дете. Детињство је провео у Београду, с тетком и течом. Као дечак био је немирног духа, тренирао је рукомет и бокс. После Више текстилне уписао је студије туризма. Као студент сналазио се на разне начине. Продавао је на Зеленом венцу старудију. Седамдесетих година прошлог века поново је почео да се бави текстилом. Осетио је где која боја лежи и почео да ради кравате по угледу на друге дизајнере. Маркетинг је радио самостално, идући с кофером по кућама и фирмама. У фирмама се сусретао с разним непријатностима, али није одустајао. После седам напорних година, 1978. уз помоћ Владимира Цветковића, бившег кошаркаша, а данашњег кума, изнајмљује радњу у Чика Љубиној улици и почиње да прави аутентичне, уникатне, штрикане кравате. Излог је начинио занимљивим.

Кад се појави бели миш, имаш попуст. Биле су ту и неке свеће, кад су упаљене, имаш попуст. То су били штосови. И опет нико није ушао у салон. Ја са сузама у очима поново одем с кофером да продајем кравате и појави се Миодраг Поповић, бивши уредник Илустроване политике и напише текст о мени ’Да Невен не увене”, и тада креће све, радови, текстови у новинама.

Три пута се Невен уписивао у Гинисову књигу рекорда. Направио је најмању и највећу кравату, пре него што се окушао у дисциплини најбрже везане кравате.

Шест месеци сам вежбао, крв ми је ишла. Ја сам фанатик. Најјача су дела жртве, то је доказ љубави. Све узима данак, мора да се жртвује. И тако сам на крају успео да постанем рекордер у брзини везивања кравате. Забележили су 1985. године да сам је везао за 0,76 секунди. То је трептај ока. Највећа досеже висину до шестог спрата. Најмања је величине нокта на малом прсту, на њој је радила читава екипа. Хирург Донфрида зашивао ју је хируршким концем, а ту смо били и сестре и ја.

Вешт трговац

Познат је као вешт убеђивач. Јефта Јевтовић, тадашњи директор Народног музеја, дозволио му је да одржи модну изложбу. Невен је на нашој сцени покушао да помера границе.

Ту су биле слике, скулптуре, музика и платно 5 : 5. Зоран Ерић правио је музику. На улазу у музеј свака особа добила је чоколаду пуњену филом, која је била афродизијак. Ја сам господин, али на самој ивици кича. Касније сам направио шоу 2000 година хришћанства, од Исуса до компјутера. Нашао сам типа исти Христ, и он се појави и држи компјутер.

Млађи људи сећају га се по Миловану Илићу Минимаксу, који се трудио да што више људи чује за њега. Носио је Невенове кравате у својим емисијама и тако је интересовање за њих све више расло. Оне су биле ствар престижа, а у граду је важила максима: развежите све чворове, али вежите кравату Невен. Двадесет година успешног рада обележио је модни карневал. Трајао је неколико сати, а учествовало је 40 манекена.

Мотиви на његовим краватама су бројни: кравата на средини прегорела од љубавног жара, историја хришћанства, с тлом Марса, са исписаним пророчанствима. Кравате су се чак могле набавити и на Беверли Хилсу, али је радњу морао да затвори када су уведене санкције деведесетих.

Духовност је иза нас!

У слободно време воли да чита. Најчешће цитира Библију, Шекспира, Мана, Ничеа, Тагору. Од биографија најдража му је она о Леонарду да Винчију. Сматра да је највећи грех бити горд, имати его. Верује да је лепота у боји, у неком златном пресеку. Има три сина, а најмлађи Стеван полако учи занат од њега.

Невен Вргоч, краљ кравата, није немоћан пред новим излогом, он усправно стоји јер зна да око њега лебде нове идеје. Сада су његове кравате доступне само храбрим и вештим трагачима. Тренутно ради на мотивима за кецеље, а није ни престао да слика. Планира да уради кравату за Новака Ђоковића.

Виси кравата у излогу. Нацртана крава и додато ТА. А то нико и не види. Уместо пулта, ту је једна златна плоча. Све је прекривено овим бизнисом. Духовност је иза нас, сад влада материјални свет.