Драги Фреде, лаку ноћ!

Чувени писац, романсијер, сценариста, драматург Драгослав Михаиловић преминуо је у Београду у 93. години, потврдила је породица.

Књижевник Драгослав Михаиловић, један од наших најзнаменитијих писаца, створио је књижевне јунаке, узоре племенитости, части и одважности – Кад су цветале тикве, Петријин венац, Чизмаше… И из личног пакла Голог отока изашао је с књижевним резултатом.

Ретко се дешава у књижевности, али Драгослав Михаиловић је успео да својим делом стекне поштовање и углед теоретичара, али истовремено и деценијама наклоност најшире публике.

Само за пет година било је 12 издања романа Кад су цветале тикве, књиге која је први пут објављена 1968. године.

Са седам и по година одлучио је да ће постати писац.

Студирао је Филозофски факултет у Београду на Групи за југословенску књижевност и српскохрватски језик. Факултет је завршио 1957. године, али није успео да нађе стално запослење; често је мењао посао.

Михаиловић је тврдио да је дошао у сукоб с Управом државне безбедности (УДБА) пошто се побунио против хапшења својих другова, који су ухапшени због политичких вицева. Након тога, један сведок је изјавио да се Драгослав Михаиловић од самог почетка определио за резолуцију Информбироа, као и да је изјавио да је Тито „амерички шпијун” и да је партија „ликвидирала СКОЈ”. Године 1949. избачен је из кандидатуре за члана Комунистичке партије Југославије, а 15. септембра 1950. је ухапшен. На Голи оток пребачен је 28. фебруара 1951. и тамо је провео 15 месеци.

Приповедачком књигом Фреде, лаку ноћ (1967), Михаиловић је изненада крочио на књижевну сцену, без „литерарних сватова и кумова“, како је једном приликом прокоментарисао Борислав Михаиловић Михиз.

Роман Чизмаши из 1983. овенчан је Ниновом наградом критике, а потом Наградом Народне библиотеке Србије за најчитанију књигу године. По овом делу је 2015. снимљена серија која имала изузетно велику гледаност.

Трећа књига академика Михаиловића, Петријин венац, издата 1975, добија „Андрићеву награду“. Истоимени филм снимљен по овом делу освојио је бројна признања на најпрестижнијим фестивалима, а Михаиловићу и редитељима, Рајку Грлићу и Срђану Карановићу припала је Златна арена за најбољи сценарио у Пули где је, између осталог, проглашен за најбоље остварење.

Његову биографију написао је Роберт Ходел Речи од мрамора, Драгослав Михаиловић – живот и дело.