Доброта почиње тамо где су границе

Ауторка: Милица Радојичић

Када сам била тинејџер као одговор на чувено лексикон питање која ти је омиљена књига  поносно сам одговарала „Добро дрво“, потајно осуђујући оне који одговарају „Мали принц“ јер ми је мејнстрим.Добро дрво је једна од моји првих великих туга и моје прво суочавање са неправдом.

Ово је једна од оних прича којој се много пута у животу вратиш и сваки пут је другачије доживиш. Добро дрво је персонификација света у коме живимо.

Јунак књиге је дрво, the giving tree, које прати одрастање једног дечака. Дрво даје дечаку све што дечак пожели док он похлепно узима и увек тражи још. Мрзела сам тог дечака. Истински. Дечак се враћао дрвету само онда када му је нешто требало. Ово је приказ једног сузависног и токсичног односна какве живе многи људи данас одбијајући то да признају.

Док сам ову причу читала као млађа одмах сам изабрала страну. Трудила сам се да се у животу водим логиком доброг дрвета.Увек сам патетично веровала у то да добро побеђује зло. Касније ти живот да прилику да промениш своје гледање на доброту, да ти прилику да идаље истрајеш у мисији да будеш добар човек али тако да сачуваш своје ментално здравље и интегритет. Дуго времена сам била дрво, то је била моја одлука још од детињства. Иако сам се много пута у животу враћала овој причи, морам признати да сам тек недавно схватила праву поуку и да и данас свакодневно обнављам ову лекцију. Дошло је време да признам себи да дрво није баш у потпуности било у праву.

Добро дрво ме научило важну лекцију о границама. Схватила сам да доброта није заразна и да ако наставим да чиним другима све што они пожеле заправо им чиним медвеђу услугу. Често смо склони да давање до изнемоглости поситоветимо са добротом,а тада је та доброта врло упитна. Штетимо и себи и другој особи. Оно што треба имати на уму је верност према себи. Бити веран и искрен према себи није себично, само ако пођемо од себе можемо рачунати на то да доброта завлада у свету. И даље бирам да будем дрво, само дрво које поставља здраве границе.

Иако је дрво наизглед добро, оно је заправо аутодеструктивно. Да бисмо овај свет учинили бољим местом треба да престанемо да изједначавамо доброту са аутодестуктивним давањем. Јако је важно неговати интегритет, јер без њега доброта није могућа.

Ова књига ми је истовремено и покварила и побољшала живот.Одувек сам хтела да имам моћ да јој променим крај, да дрво једном каже НЕ на дечакове жеље. Сада схватам да свакога дана имам прилику да кроз своју животну праксу мењам крај овој причи и да се не бојим да постављам здраве границе.