Дива слави 80. рођендан

Брижит Бардо

Прва глумица која се појавила на филмском платну у бикинију педесетих година 20. века и изазвала скандал, жена која се после повлачења из јавног живота посветила бризи о животињама, чувена Брижит Бардо данас слави свој 80. рођендан.

Крајем педесетих и шездесетих година позната Брижит Бардо је била оличење сексепила, женске сензуалности, шарма и неодољиве привлачности.

У детињству је била позната под надимком Бебе, а под именом Брижит Бардо је на филмском платну дебитовала 1952. године у филму Луди од љубави. Право име, како многи сматрају најпривлачније француске глумице, је Камил Жава.

Иако су њени филмови по свом квалитету били далеко од најбољих остварења тадашње француске кинематографије, на неки начин су одговорни за продор европског филма.

Упркос дискутабилном глумачком таленту, њен се сексепил са правом може сматрати заслужним за пораст интереса светске јавности за европски филм.

Прву главну улогу одиграла је у филму La Lumiere d’en Face 1956. године, а ангажман у филму En Effeuillant la Marguerite следеће године осигурао јој је статус секс симбола.

Каријера младе Брижит Бардо кренула је узлазном путањом док јој је ангажман у филму И Бог створи жену донео светску славу и милионску зараду.

Brizit 2Филм је снимио њен тадашњи муж Роже Вадим, а то остварење је донело промене у поимању секса на филму, јер у њему у једној сцени она босонога игра на столу.

Од Вадима се развела 1957. године, а две године касније поново је стала на луди камен удавши се за глумца Жака Шариера, са којим је 1960. године добила сина Николаса Жака Шариера. Њени мужеви су били и немачки милионер и плејбој Гинтер Сакс као и Бернард Дормел.

После учествовања у преко 50 филмова 1974. године се повукла из света филма, након чега се посветила борби за заштиту права животиња и још увек је супруга француског екстремног десничарског политичара Бернара Д’Ормалеа.

Брижит Бардо је и данас инспирација многим уметницима, али и даље избегава свет моде и филлма и поносно одбија да прибегне пластичној хирургији.

„Мит? То је реч у коју сам се заглавила, али која ништа не значи“, навела је Бардоова за магазин Marie-Claire 2010. године.

Две године касније она је на питање која глумица би могла њу да тумачи у биографском филму рекла: „Нико то не може да уради. Шта им недостаје? Моја личност“.