„Чаробна меланхолија“ – представљена монографија о Неди Арнерић

Монографија о Неди Арнерић „Чаробна меланхолија” ауторке Аните Панић представљена је у Великој сали Југословенске кинотеке. Издавач је Филмски центар Србије.

Међу корицама на 270 страна дочарани су живот и дело филмске диве Неде Арнерић. За дизајн је био задужен Борут Вилд. Књигу чини осам поглавља у којима је аналитично и са пуно занимљивих детаља Панићева представила стваралаштво једне од највећих глумица Србије и некадашње Југославије. Детаљно и са обиљем архивске грађе расветљава се филмска, али и богата ТВ и позоришна Недина каријера. Забележена су и сведочења њених колега. Књига је обогаћена и архивским фотографијама, од којих су неке мало познате широј јавности.

Неда Арнерић је у каријери дугој готово пола века одиграла улоге у 40 позоришних представа и више од стотину филмова. Прву улогу добила је са 13 година, у филму „Сан” Пурише Ђорђевића. Самоуверено је владала кадром, а камера ју је обожавала. Као петнаестогодишњакиња, у тинејџерском хиту „Вишња на Ташмајдану” постала је права домаћа звезда. Њен глумачки таленат и харизму на великом платну уочили су у раној младости и странци па је брзо уследила и међународна каријера. Иако веома млада, донела је одлуку да јој нису потребни велики новац и светска слава и определила се да остане у својој земљи.

„Сребрна” и „Златна арена” у Пули и Награда за животно дело „Павле Вуисић” биле су доказ њене глумачке посвећености.