Британски археолог покрао Тутанкамонову гробницу

Стотину година након што је Хауард Картер открио Тутанкамонову гробницу пронађено је необјављено писмо у ком се потврђују сумње да је Картер из гробнице украо многе предмете.

Картер је гробницу открио 1922. године и египатски стручњаци су дуго сумњали да је украо део блага који се у њој налазио пре него што је званично била отворена. Иако гласине већ дуго круже, доказа за то није било.

Све до сада.

Оптужбе да је Картер у свом поседу имао имовину „несумњиво украдену из гробнице“ наводе се у до сада необјављеном писму које му је 1934. године послао еминентни британски стручњак из његовог археолошког тима.

Писмо је написао сер Алан Гардинер, познати филолог, који је био задужен за превођење хијероглифа откривених у 3.300 година старој гробници. Картер му је касније дао древну амајлију, за коју је тврдио да није потекла из гробнице.

Гардинер је, међутим, показао амајлију Рексу Енгелбаху, тадашњем британском директору Египатског музеја у Каиру, који је утврдио да је несумњиво дошла из гробнице, јер је одговарала другим предметима из гробнице, од којих су сви прављени из истог калупа.

Након Енгелбахове пресуде, Гардинер је послао писмо у којем наводи да је „амајлија без икакве сумње украдена из Тутанкамонове гробнице“.

Ове године се обележава век од открића гробнице, која је била препуна блага – престола, кочија и хиљада предмета намењених загробном животу. Картер је десет година након открића надгледао вађење предмета и њихов транспорт Нилом до Каира, где су многи изложени у Египатском музеју.