Битеф зона – бесплатна позорница за љубитеље уметности

У оквиру Битеф зоне организован је бесплатни позоришни програм под ведрим небом, на поклон Београђанима – позоришне представе, предавања, промоције, радионице, концерти током шест недеља позоришног лета, саопштио је Битеф театар.

Битеф зона, простор испред позоришта Битеф театар на Тргу Мире Траиловић, простор је „проширеног дијалога“ између Битефа и публике, гледалаца и извођача и гледалаца извођача, позоришта и града. Битеф зона припада заједници и гради је, саопштили су организатори.

„Овогодишња Зона дешава се у компликованим социјалним условима. Kреће се у оквиру компликоване теме. Она поставља питање шта ‘урбано херојство’ значи данас? Kако се данас ‘брани град’? Kако се помаже, како ослобађа. Kоји је и какав квалитет херојског чина данас, док бесни епидемија, а нисте доктор већ ‘обичан’ грађанин? Да ли је послушност у овом случају херојство? Да ли је, а очигледно јесте, поштовање мера, прописа и забрана, дакле апсолутна грађанска послушност, једини модел друштвеног ангажмана и како исти треба да се уоквири, надогради или преформулише“, наводе организатори.

Сви програм Битеф зоне су бесплатни. Сви извођачи свих програма, прецизирано је, чине то без икакве надокнаде, уз подршку градова и институционалних позоришта из којих долазе или у буџету независних трупа и уметника, те личном буџету. Битеф театар понудио је своју техничку и сваку другу организациону и промотивну подршку.

„Ове године Битеф театар је гостољубиви домаћин дивним гостима“, навело је то позориште.

У оквиру шест недеља викенда маја и јуна гостоваће представе из Народног позоришта Приштина “Жене из Троје” у режији Небојше Брадића; из Народног позоришта Лесковац вишеструко награђен комад Исидоре Милосављевић “Ако се пробудиш или као да је важно” у режији Ненада Тодоровића; из Регионалног позоришта Нови Пазар представа у режији Златка Паковића по роману Енеса Халиловића “Ако дуго гледаш у понор”; представа “Сваки пут као да је први” Kрушевачког позоришта у режији Јоване Томић.

Са независне позоришне сцене Београда одиграће се представе: Сање Kрсмановић Тасић “О с(а)вести – Есеј у покрету” посвећену новинарки Дади Вујасиновић; “Kисеоник”Ивана Вирипајева Милоша Лазарова; представу “Чај са Kублај Kаном” Југослава Kрајинова и трупе Упалимо рефлекторе; премијеру представе “Ударна вест” аутора Миње Богавац и Марка Грубића.

Битеф зону отвара представа Циркусфере „Not the right leg” 14. maja u 20 часова.

У Битеф зони организују се и промоције издања издавачке куће Kлио, Стеријиног позорја и издавачке куће Портилибрис.

Организатори су позвали све посетиоце да остану одговорни и придржавају се епидемиолошких мера. Битеф зона трајаће од 14. маја до 29. јуна.