Апликација која олакшава живот особама са инвалидитетом

Врата су за Бојана често непремостива препрека. Млади инжењер има 27 година и од рођења је слабовид. Сваки изалазак у град за њега је изазов, а још већи је напор када мора у банци, пошти или општини да обави неки посао.

„Сећам се примера – одлазим у банку, прво проблем је да препознам где је тачно улаз у банку, ако и успем да уђем, ту се налази огромна група људи, много је њих а ја не видим да ли треба да се узму бројеви у тој банци. Не видим коме је треба да се обратим за помоћ. Једноставно, то је један процес, у коме ја морам да објашњавам и више пута који ја проблем имам, да бих касније дошао до особе која ће мени стварно и помоћи“, испричао је програмер Бојан Мартиновић.

Зато је одлучио да са групом колега креира апликацију која ће помоћи не само људима који имају сличан проблем са видом као и он.

„Ја јесам слабовида особа и негде сам препознао на свом проблему те изазове које сам желео да решимо. Само бих нагласио да је апликација развијана и према другим типовима инвалидитета, дакле не само за слепе и слабовиде, већ и за људе који су глувонеми који имају неки моторички хендикеп. Што се тиче слепих и слабовидих, ја мислим да јесте велика предност јер људи могу да се осете безбедно када је упуте ка некој локацији они буду и сигурни да ће њима та помоћ бити и пружена“, напомиње Бојан.

Како тачно ради програм и коју врсту помоћи пружа, то питамо Растка који је део Бојановог тима.

„Платформа се састоји из две целине. Једна целина су таблет уређаји који се налазе у објектима наших клијената било да су то банке, продавнице, државне институције и слично и на тим таблетима се појави да је нека особа са инвалидитетом дошла и да јој је потребна помоћ. Са друге стране, особа са инвалидитетом се пријављује и оставља своје кључне податке како може да јој се помогне у нашој мобилној апликацији која је баш у потпуности прилагођена особама са инвалидитетом“, објашњава програмер Растко Дамњановић.

Њихову идеју препознао је и подржао град Београд као и Фонд за иновациону делатност.

Ускоро проширују тим и запошљавају седам младих програмера који ће апликацију усавршавати.

„Циљ нам је да у првој години нашег активног пословања и имплементације наше апликације и нашег система да заживи на што више места у Србији како би помогло што више особа са инвалидитетом. Након тога планирамо да изађемо и у друге државе јер смо увидели да систем попут нашег не постоји, макар по нашем истраживању, на нивоу Европе“, додаје Растко.

За почетак, њихов изум ће бити доступан од априла на неколико локација у Београду. Потом, како кажу, планирају да малим корацима освајају тржиште и на тај начин особама са инвалидитетом живот учине бољим и лакшим.