Америчке инвестиције у Србији: политика и економија на два колосека

Трибина ,,Америчке инвестиције у Србији: политика и економија на два колосека“ oдржана је на Факултету политичких наука. На трибини су учествовали амбасадор САДКајл Скат, председник УО Америчке привредне коморе у Србији Зоран Петровић, генерални конзул Србије у САД Деско Никитовић као и декан Факултета политичких наука Драган Р. Симић.

,,Веома је важно да студентима приближимо знање о сарадњи  Србије и САД-а у области економије“, рекао је декан Симић и указао на значај америчких инвестиција у Србији. ,,Економија и политика су две међусобно повезане области и не могу се посматрати једна изван друге“, оценио је Симић.

Амбасадор Скат истакао је како је задовољан напретком Србије у економској сфери. ,,Србија почиње све више економски да расте и да се развија и привлачна је за америчке и друге иностране инвеститоре“, навео је амбасадор Скат. Додаје да се добар глас далеко чује, као и да тај глас најбоље шире задовољне компаније.

Међутим, да би било и више инвестиција неопходно је испунити одређене услове, на које указује председник УО Америчке привредне коморе у Србији Зоран Петровић.

,,Главна активност Америчке привредне коморе у Србији  је поправљање услова пословања и унапређивање финансијских и друштвених сектора“, објаснио је Петровић и указао на неопходност лаког запошљавања и прилагођавања тржишту у пословној сфери.

Генерални конзул Србије у САД Деско Никитовић подсећа да су економија и политика као железничка пруга и да их треба посматрати у кохезији.

Никитовић истиче како је штета што нема већих инвестиција српске дијаспоре, али додаје да се и по том питању ствари мењају последњих година.

Догађај је организован у сарадњи са магазином „Српска економија“.

{vsig}tribina{/vsig}